KBC ontving al 1.250 stormschademeldingen uit land- en tuinbouw

De stormen Eunice en Franklin hebben lelijk huisgehouden in de Vlaamse land- en tuinbouw. Bij KBC is er voorlopig sprake van 1.250 schadegevallen. Plastic serres zijn stuk gewaaid en ook in glazen serres zijn tot honderden ruiten gesneuveld. Hierdoor wordt het binnenklimaat verstoord en loopt ook de verdere teelt gevaar. Daarnaast hebben omgewaaide takken en bomen schade toegebracht aan boerderijen en zijn er stukken van daken weggeblazen.

21 februari 2022  – Laatste update 21 februari 2022 21:24
Lees meer over:

“Het is al van 2014 geleden, tijdens de hagelstorm, dat we zoveel schade hebben op tuinbouwbedrijven”, vertelt Arnold Rahier, adviseur glastuinbouw bij KBC. De verzekeraar kreeg in totaal ruim 10.000 schademeldingen binnen waarvan geschat 1.000 van landbouwbedrijven en 250 van glastuinbouwbedrijven. “Het zijn voorlopige cijfers, de werkelijke omvang moet de komende dagen duidelijk worden”, benadrukt hij.

Bij de serrebedrijven zijn in sommige gevallen hele hoeken weggewaaid. Rahier vertelt dat telers alles in het werk stellen om deze ruimtes te isoleren met een plastic wand. Daarmee kan het klimaat in de rest van de serre gewaarborgd worden en zo veel mogelijk van de teelt gevrijwaard worden. Schommelingen in het klimaat kunnen nog grotere gevolgschade met zich meebrengen, vertelt hij. “We zitten vroeg in het seizoen en jonge kasplantjes zijn erg gevoelig voor klimaatwijzigingen in de serre. Hierdoor kan de ziektedruk toenemen, wat in de rest van het jaar gevoeld kan worden.”

Gewassen geruimd door glasvervuiling

Daarnaast is er groot aantal serres waar enkele tot honderden ruiten zijn weggewaaid. Ook hier adviseert Rahier, bij wie de telefoon dezer dagen roodgloeiend staat, om deze gaten snel te dichten met reparatiesets of  kunststof platen om het klimaat te stabiliseren. Verder maant hij serretelers die het klimaat met schermen willen stabiliseren tot voorzichtigheid: “Gebruik het scherm pas als het loshangende glas is verwijderd, anders kan er schade aan het scherm of het mechanisme optreden.”

Ingewaaide ruiten kunnen ook een gevaar voor de voedselveiligheid betekenen waar goed op gelet moet worden, vervolgt Rahier. “Vooral in geval van gehard glas. Dat is vergelijkbaar met het glas in auto’s en verbrijzelt in kleine stukjes en valt recht naar beneden. Dit kan zo in het gewas terecht komen. In overleg met de veilingen wordt dan besloten om in die gevallen de beschadigde planten te ruimen.”

Ook bij Boerenbond zijn er massaal meldingen van schade binnengekomen. “Zeer veel plastic serres zijn stuk gewaaid”, vertelt Pieter Van Oost, adviseur plantaardige productie bij de boerenorganisatie, aanvullend op schadegevallen die KBC constateert. “Soms is het plastic gescheurd en moet het vervangen worden, soms is het plastic gaan vliegen, soms is het blijven hangen en is de metalen constructie geplooid.”

In overleg met de veilingen wordt bij schadegevallen soms besloten planten te ruimen

Arnold Rahier - Adviseur glastuinbouw bij KBC

Veel dakschade bij landbouwbedrijven

Behalve de schade bij serrebedrijven, zien Boerenbond en KBC ook veel schade bij landbouwbedrijven. “Het algemene schadebeeld is omgewaaide bomen en stukken van daken die zijn weggeblazen”, vervolgt Van Oost. Schade aan stallen kan ook de gezondheid van het vee in gevaar brengen, waardoor ook hier het advies is om zo snel mogelijk het klimaat te waarborgen door de stal te herstellen.

Behalve het beperken van bijkomende schade, adviseert ook Van Oost om rekening te houden met voedselveiligheid (glastukken in het gewas) en de arbeidsveiligheid. “Met de huidige weersomstandigheden is het niet evident om de schade aan de serre veilig te herstellen.” Daarnaast drukt hij land- en tuinbouwers, die schade hebben, op het hart: “neem foto’s, verzamel bewijsmateriaal en contacteer de verzekeraar."

Schade in Nederland vergelijkbaar

Ook in Nederland is de schade enorm. De verzekeraar Interpolis kreeg 1.100 schademeldingen vanuit de land- en tuinbouw. Ook hier was het schadebeeld divers. 375 meldingen kwamen uit de glastuinbouw, terwijl vanuit de landbouw 625 gevallen gemeld werden. Het ging daarbij om kapot gewaaide daken en ook schade aan lichtkoepels, mestsilo’s en puien.

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek