Kazachstan geïnteresseerd in Belgisch witblauw en bezoekt Vlaamse fokker

Een delegatie van de Kazachse ambassade in België heeft vorige week een Vlaamse vleesveehouder in Oudenaarde bezocht. Het land wil zijn rundveestapel flink uitbreiden en ziet brood in het Belgische witblauwe ras dat bekend staat om zijn effectieve vleesaanzet. Diverse Belgische organisaties zien exportmogelijkheden voor Belgische genetica naar Kazachstan en Azië terwijl de markt hier op slot zit.

23 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 23 maart 2022 10:43
Lees meer over:
BWB_Kazachstan2

De Kazachse ambassadeur in België Margulan Baimukhan en zijn aanhang bezochten de rundveehouder Tom Blockeel in Oudenaarde. Het diplomatieke bezoek was tot stand gekomen nadat het Vlaamse bedrijf Ecodynamics contact had opgenomen met de ambassade van Kazachstan in ons land. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden van export van embryo’s van Belgische witblauw naar het land dat op de grens van Oost-Europa en West-Azië ligt.

Export zou de dalende verkoopkansen van fokkers en specialisten in genetisch uitgangsmateriaal in Vlaanderen kunnen compenseren, is de redenering. “In Vlaanderen zullen veel vleesveebedrijven inkrimpen of zelfs stoppen door het gebrek aan realistische toekomst”, vertelt Luc Van Hyfte, ceo van Econodynamics die onder andere wijst op het recente stikstofarrest dat een effectieve vermindering van de vleesveestapel voorziet met 7 procent tegen 2030.

BWB_Kazachstan

Kazachstan streeft verdubbeling van de veestapel na

Terwijl de rundveesector in Vlaanderen en West-Europa in een neerwaartse spiraal zit, lijkt de sector in Kazakhstan toe te nemen. In 2018 waren er 7.151.000 stuks rundvee en een staatsprogramma voorziet in een verdubbeling van de veestapel tegen 2027. Door zijn geografische ligging ziet het land ook mogelijkheden voor de export van vlees naar China, Iran, Saudi-Arabië en Vietnam. De ambassadeur hoorde in Oudenaarde met interesse over de kwaliteiten van het Belgische witblauwe ras. Zo heeft het ras door zijn effectieve vleesaanzet de laagste methaanuitstoot per kilo geproduceerd vlees in de wereld.

Econodynamics wil de promotie en export van embryo’s van Belgisch witblauwe runderen naar Kazakhstan combineren met training over voedersystemen, fokken, bevruchten en kalvingen. Daarnaast is ook de export van de bijhorende engineering zoals stalinrichting en stallenbouw onderdeel van het exportproject dat mogelijkheden moet bieden voor Belgische vleesveebedrijven, KI Centra en stamboekorganisaties.

“Europese markt is verzadigd”

Ook de Belgian Blue Group (BBG) volgt de Kazachse markt met grote interesse. BBG is de productie- en exportpoot voor het Belgisch witblauw van de Waalse veeverbeteringsorganisatie AWE en de Nederlandse-Vlaamse holding CRV. “Wij zijn in 55 landen over de hele wereld actief. De laatste tijd merken we steeds meer dat de Europese markt verzadigd is. Als we willen doorgroeien dan moeten we ons op andere landen richten”, vertelt BBG-directeur Simon Noppen.

BBG exporteert embryo’s, stieren en vooral sperma naar het buitenland. Dat sperma wordt ingezet in de vleesveeteelt, maar wordt ook veelvuldig gebruikt in de melkveehouderij waar de boer de minder productieve koeien met BWB-sperma insemineert en zo een betere prijs voor zijn kalveren krijgt. Noppen vertelt dat de organisatie Zuid-Amerika, Azië en ook Kazachstan met een rode pen omcirkeld heeft in de atlas. “Hier voeren wij gesprekken met partijen om ons te vertegenwoordigen. Dat zijn allemaal landen waar de vraag naar rundsvlees stijgt doordat de koopkracht toeneemt.”

Sinds de oorlog is de export van BWB-sperma naar Oekraïne en Rusland stopgezet

Simon Noppen - Directeur Belgian Blue Group

BBG is ook actief in Rusland en Oekraïne. Door de oorlog tussen beide landen heeft de organisatie de activiteiten en export naar beide landen stopgezet. Dat geldt ook voor veeverbeteraar CRV dat eveneens het begeleidend team uit Rusland heeft teruggeroepen en momenteel geen verkoop heeft in Oekraïne en Rusland.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek