Karkasweging in slachthuis wordt transparanter
nieuwsDe weging van runder- en varkenskarkassen moet sedert 21 april gebeuren met een gesplitste ijkeenheid. Daarnaast moeten de slachthuizen tegen 1 juli een afgeschermd registratiesysteem hebben. Beide maatregelen zullen de transparantie en het vertrouwen in de keten doen toenemen, zo laat het Departement Landbouw en Visserij weten. In de zogenaamde ‘blackbox’ zullen bij iedere weging drie gewichten geregistreerd worden: het bruto warme karkasgewicht, de tarra gebruikt bij de weging en het netto warme karkasgewicht. De invoering van deze blackbox is er mede op vraag van de landbouworganisaties gekomen.
Op 11 maart keurde de Vlaamse regering de wijziging goed van het besluit dat de karkasindeling van runderen en varkens regelt. Het besluit is op 21 april in werking getreden. Het warme karkasgewicht van runderen zal voortaan bepaald moeten worden met een gesplitste ijkeenheid. Onder de 600 kilo moet de bepaling van het warm karkasgewicht gebeuren met een ijkeenheid van 200 gram. Bij zwaardere runderen wordt de ijkeenheid een halve kilo. “Hierdoor zal de gewichtsbepaling veel gedetailleerder worden weergegeven, wat de transparantie alleen maar ten goede komt”, meldt het Departement Landbouw en Visserrij. Voor de bepaling van het warme karkasgewicht van varkens blijft de ijkeenheid van 200 gram behouden.
Tegen 1 juli moeten slachthuizen in een afgeschermd registratiesysteem voorzien dat elke weging individueel bijhoudt, een zogenaamde ‘blackbox’. In het afgeschermde registratiesysteem kunnen de gegevens niet worden verwijderd, bewerkt of gemanipuleerd. Opnieuw is het de bedoeling om de transparantie te vergroten en het vertrouwen in een correcte weging van het warme karkasgewicht – dat bij de producenten zoek is – sterk te doen toenemen. Het afgeschermde registratiesysteem mag alleen afkomstig zijn van constructeurs op de lijst van erkende keuringsinstellingen voor weeginstrumenten.
Het Algemeen Boerensyndicaat verduidelijkt dat er dit jaar reeds twee regeringsbesluiten verschenen die van belang zijn voor de indeling van varkens- en runderkarkassen. “Het eerste heeft onder meer betrekking op de klasseringen van karkassen in de slachthuizen en de erkenning en schorsing van de door het slachthuis aangestelde klasseerders. Het tweede besluit waarvan hier sprake is, regelt de automatische registratie van het karkas en de verplichte indeling van runderkarkassen in subklassen”, weet Aloys Van Goethem (ABS).
Hij sluit niet uit dat nog een derde besluit volgt want afgelopen jaar zijn nogal wat onwettelijkheden in Belgische slachthuizen aan het licht gebracht. Van Goethem geeft als voorbeeld het met opzet te hoog klasseren van karkassen om de producentenprijs kunstmatig laag te houden. Verder zijn er ook problemen met onterechte afsnijdingen.
Boerenbond noemt de invoering van de blackbox in slachthuizen “opnieuw een stapje in de goede richting, naast bijvoorbeeld het standaard ter beschikking stellen van de slachtgegevens door IVB”. Alle problemen en discussies zijn hiermee nog niet opgelost, reageert Roel Vaes van de studiedienst namens Boerenbond. Van producentenzijde is men bijvoorbeeld nog niet gerust in de correcte karkasclassificatie, de transparantie in de kostenafrekening en de slachthuisfactuur en de afhouding bij de omrekening van warm naar koud gewicht.
Beeld: Sopraco