KAHO Sint-Lieven wil boeren omscholen tot viskwekers

nieuws
De visproductie in aquacultuur groeide tussen 2000 en 2008 met 60 procent en is daarmee de snelst groeiende bron van dierlijke eiwitten. Opdat de sector in Vlaanderen uitbreiding zou kennen, organiseert de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven een introductiecursus aquacultuur voor studenten en landbouwers die op zoek zijn naar een rendabel alternatief.
24 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

De visproductie in aquacultuur groeide tussen 2000 en 2008 met 60 procent en is daarmee de snelst groeiende bron van dierlijke eiwitten, zo blijkt uit een FAO-rapport. Opdat de sector in Vlaanderen uitbreiding zou kennen, organiseert de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven een introductiecursus aquacultuur voor studenten, landbouwers die op zoek zijn naar een rendabel alternatief, en andere geïnteresseerden.

Tussen 2000 en 2008 steeg de wereldwijde visproductie in aquacultuur van 32,4 naar 52,5 miljoen ton. In 2012 zal aquacultuur meer dan de helft van alle geconsumeerde vis produceren. Volgens de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO zal aquacultuur nog belangrijker worden gelet op de toenemende voedselvraag en de stagnerende visserijcapaciteit. Aquacultuur is geen uniforme sector. Het FAO-rapport wijst op grote verschillen in capaciteit, productiesystemen en vissoorten tussen landen.

Azië domineert de sector met bijna 90 procent van de globale aquacultuurproductie. China alleen produceert 62 procent van alle vis in aquacultuur. Meer intensieve productiesystemen worden vaker aangetroffen in de Verenigde Staten, Europa en Latijns-Amerika. Zo geldt Noorwegen als één van de belangrijkste zalmproducenten in aquacultuur. In het rapport roept de VN-organisatie overheden op om te investeren in de sector.

Aquacultuur is geen onbestaande sector in Vlaanderen zoals soms wordt gedacht. Alleen al in Zonhoven bevinden zich drie viskwekerijen met enkele honderden hectare water. Het bedrijf Aquafarm baat op de terreinen rond de E.ON-elektriciteitscentrale in Genk een intensieve kwekerij uit en maakt daarbij gebruik van de constante aanvoer van koelwater met een ideale temperatuur.

In Limburg worden niet alleen siervissen en vissen voor de hengelsport gekweekt, maar evenzeer karpers voor menselijke consumptie. De steurkwekerij Aqua Bio uit Turnhout produceert in de eerste plaats kaviaar, maar benut ook de geslachte steur. Die wordt verwerkt in visslaatjes of vermarkt als gerookte steurfilet. Tot slot vormt de commanderie van Sint-Pieters-Voeren het mooie decor voor een forellenkwekerij.

Als partner van het Interreg-project AquaVlan gelooft de KAHO Sint-Lieven in Sint-Niklaas sterk in een economisch, sociaal en ecologisch duurzame aquacultuursector in Vlaanderen. Daarom start de hogeschool in december met een introductiecursus aquacultuur. Voorkennis is niet vereist. Als de introductiecursus op interesse kan rekenen, dan is een postgraduaat een mogelijke tweede stap om de viskwekers van de toekomst op te leiden.

"Niet alleen studenten mogen zich aangesproken voelen", vertelt verantwoordelijke aquacultuur Wouter Meeus, "want wij mikken evenzeer op landbouwers voor wie viskweek mogelijk nieuwe perspectieven biedt." Om op een landbouwbedrijf aan aquacultuur te kunnen doen, is de beschikbaarheid van voldoende grondwater cruciaal. De aard van de stal of loods maakt weinig uit. "Onze infrastructuur staat in een oude champignonkwekerij", illustreert Meeus, "en bij Inagro in Rumbeke-Beitem gebeurt de viskweek in een omgebouwde varkensstal."

Bij Inagro bouwde men samen met de provincie West-Vlaanderen een praktijkcentrum voor aquacultuur uit. De officiële opening is gepland voor volgende week vrijdag. Het Praktijkcentrum Aquacultuur zal aan de ontwikkeling van een duurzame en rendabele zoetwatervisteelt in gesloten recirculatiesystemen in Vlaanderen werken. In de eigen infrastructuur gebeurt teelttechnisch onderzoek. Daarnaast krijgt het centrum een belangrijke functie als infoloket voor de aquacultuur, dit in samenwerking met verscheidene kennispartners binnen en buiten Vlaanderen.

Meer info: FAO-rapport Aquaculture 2010
Klik hier om in te schrijven voor de introductiecursus.

Beeld: forellenkwekerij Sint-Pieters-Voeren

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek