header.home link

"Justitieminister moet optreden tegen inbraken dierenrechtenorganisaties"

13 januari 2022

Landsbond Pluimvee heeft een brief gestuurd naar federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) met de vraag om op te treden tegen inbraken van dierenrechtenorganisaties in pluimveebedrijven. “Het gaat om privéterrein dat illegaal wordt betreden om er illegale beelden te draaien. En dat in tijden van vogelgriep waarbij het bij wet verboden is om externen toe te laten op het bedrijf”, benadrukt de belangenorganisatie.

Lees meer over:

"Bezoek van een onderzoeksteam"

Vlak voor Kerstmis pakte GAIA groots uit in de media met undercoverbeelden die werden gemaakt op vier West-Vlaamse kalkoenbedrijven die met naam en toenaam werden genoemd in het persbericht dat de dierenrechtenorganisatie verspreidde. Dat daarbij dan ook nog formuleringen werden gebruikt zoals “in de kalkoenkwekerijen die we bezochten” of “de toestand die ons onderzoeksteam aantrof” stuiten Landsbond Pluimvee tegen de borst.

“Als ‘bezoeken’ gelijk staat aan het illegaal betreden van bedrijfsterreinen en het inbreken in bedrijfsgebouwen en ‘een onderzoeksteam’ een mooiere verwoording is voor inbrekers, dan denk ik dat we kunnen stellen dat er van enig moraal geen sprake meer is”, zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij Landsbond Pluimvee. “Wij moeten bovendien vaststellen dat het de zoveelste keer is dat dit gebeurt.”

Gezien het recidive karakter van deze praktijken door dierenrechtenorganisaties lijkt het Landsbond Pluimvee aangewezen dat er vanuit ministeriële hoek paal en perk wordt gesteld aan het illegaal betreden van landbouwbedrijven. “Daarom hebben wij een schrijven gericht aan minister Van Quickenborne met de vraag om op te treden”, aldus Chombaere.

Dat GAIA niet kiest voor dialoog doet ons sterk twijfelen in welke mate dierenwelzijn echt belangrijk is. Willen ze niet vooral in de kijker lopen om extra inkomsten te genereren?

Martijn Chombaere - Beleidsmedewerker Landsbond Pluimvee

De weg van de dialoog

Wat de belangenorganisatie nog het meest betreurt, is dat GAIA en andere organisaties niet kiezen voor de weg van de dialoog. “Dat doet ons sterk de vraag stellen in welke mate dierenwelzijn voor hen echt belangrijk is en of het hen niet eerder te doen is om zoveel mogelijk in de kijker te lopen om extra inkomsten te genereren”, klinkt het.

Landsbond Pluimvee vindt het ridicuul dat pluimveehouders hun dieren zouden verwaarlozen. “Ongezonde dieren zullen namelijk nooit goede technische resultaten opleveren wat een negatieve impact zou hebben op hun inkomen. Dat belet niet dat er zich, net zoals bij hobbyhouders, eens problemen kunnen stellen. Het blijven tenslotte levende dieren. Bovendien zal er in dergelijke groepen altijd wel eens een dier voorkomen dat in mindere gezondheid verkeert. Dat is bij eens mens niet anders, lijkt ons”, stelt Chombaere.

De dierenrechtenorganisatie beseft niet welk risico zo'n inbraak vormt voor de gezondheidsstatus van een bedrijf

Martijn Chombaere - Beleidsmedewerker Landsbond Pluimvee
kiplekker-pluimvee_LandsbondPluimvee

Daarnaast vindt hij het frappant dat er vanuit de Dienst Dierenwelzijn een werkgroep is omtrent kalkoenen, waarin ook GAIA zetelt. “In die werkgroep was er een akkoord gesloten, maar dat heeft GAIA twee dagen later opgeblazen. Als GAIA voor rede vatbaar is, zouden wij niets liever willen dan met hen aan tafel te zitten en stallen te bezoeken om samen oplossingen te zoeken indien dat nodig zou blijken en dat dit breder gedragen wordt dan enkel in België, want anders krijg je enkel een verplaatsing van de problemen”, aldus Landsbond Pluimvee.

Risico’s door vogelgriep

Maar zo’n bezoek zou dan alleen kunnen plaatsvinden buiten de vogelgriepperiode. “De dierenrechtenorganisatie beseft niet welk risico zo’n inbraak vormt voor de gezondheidsstatus van een bedrijf. We verkeren vandaag in een situatie met een constante dreiging van hoogpathogene vogelgriep. Hierdoor is het zelfs bij wet verboden om personen die niet essentieel zijn voor de bedrijfsvoering toegang te verlenen tot de bedrijfsruimtes”, aldus nog Landsbond Pluimvee.

Uitgelicht
De kalkoenenhouderij is een kleine sector in Vlaanderen die rond de 25 bedrijven telt. De laatste jaren was er een lichte uitbreiding met bedrijven die diversificatie van hun...
24 december 2021 Lees meer

Bron: Pluimvee Actueel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek