JEP verwerpt klacht tegen GAIA-spot biggencastratie

nieuws
De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft een klacht tegen aan radiospot van GAIA verworpen. Met de spot, die tussen 26 december 2006 en 5 januari 2007 op Studio Brussel en Radio 1 werd uitgezonden, wees GAIA erop dat er ondanks eerdere afspraken nog steeds biggen gecastreerd worden zonder verdoving. De spot richtte zich ook tegen de ministers Yves Leterme en Rudy Demotte en spoorde de luisteraar aan de twee ministers "bij hun ballen te nemen tot ze hun belofte nakomen".
17 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft een klacht tegen aan radiospot van GAIA verworpen. Met de spot, die tussen 26 december 2006 en 5 januari 2007 op Studio Brussel en Radio 1 werd uitgezonden, wees GAIA erop dat er ondanks eerdere afspraken nog steeds biggen gecastreerd worden zonder verdoving. De spot richtte zich ook tegen Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme en federaal minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte en spoorde de luisteraar aan de twee ministers "bij hun ballen te nemen tot ze hun belofte nakomen".

De indiener van de klacht tegen de radiospot "beweerde dat GAIA oneerlijk was en de varkenshouders in een slecht daglicht plaatste", zegt Carine Maes van de JEP. "Volgens de klager voorzag het principeakkoord van 2002 over biggencastratie dat de onverdoofde castratie pas moest verdwijnen als er een economisch verantwoord alternatief was. Dat alternatief was er volgens de kager nog niet en GAIA wist dat heel goed".

De JEP oordeelde evenwel dat er met de radiospot van de dierenrechtenorganisatie niets mis was. "Er wordt in de spot met geen woord gesproken over de varkenshouders", aldus nog Maes. "En hij bevat geen kwetsende of denigrerende uitspraken over varkenshouders. De spot richt zich met een knipoog tot de ministers Leterme en Demotte maar verder informeert hij het publiek objectief over een van de acties van GAIA".

Bij de dierenrechtenorganisatie is men opgezet met de uitspraak van de JEP. "Het is voor ons heel belangrijk dat de JEP erkent dat wij de consumenten objectief geïnformeerd hebben en dat de klacht verworpen is", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "De klacht was vertrouwelijk en de JEP deelt nooit de naam van de klager mee, maar we hebben meer dan een vermoeden uit welke kant hij werd ingediend. Hiermee is nog eens bewezen dat wij geen oneerlijke informatie verspreiden".

De GAIA-campagne tegen onverdoofde biggencastratie is ondertussen een verdeeld succes, aldus de voorzitter. "Het publiek is als het ware stormgelopen voor deze campagne en heeft enorm veel interesse getoond, zowel via de internetsite als via andere kanalen, maar politiek is er weinig gebeurd. Het is nu al perfect mogelijk om biggen te castreren onder lokale verdoving, zoals dat in Noorwegen gebeurt, maar op de rondetafelconferentie die minister Leterme op 5 januari heeft georganiseerd is nog maar eens gebleken dat de wil ontbreekt. Zowel de minister als de Boerenbond willen wachten op een immunocastratiesysteem dat door Pfizer wordt ontwikkeld, maar dat laat nog minstens anderhalf jaar op zich wachten".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek