James Bint is stoere ambassadeur van Belgische friet
nieuwsGoede frieten komen uit België zoals goede horloges uit Zwitserland komen. Wanneer dat er bij iedereen ingebakken zit, heeft James Bint zijn werk goed gedaan. James wie? James Bint, met een knipoog naar James Bond en – voor de kenners – naar het bintje, nog altijd de belangrijkste aardappelvariëteit voor de verwerkende industrie in ons land. In opdracht van beroepsvereniging Belgapom heeft het reclamebureau Ikon een uithangbord voor de Belgische friet en mascotte voor de Belgische aardappelindustrie bedacht. Volgend jaar, op de Wereldtentoonstelling in Milaan, zullen bezoekers niet naast James Bint en zijn ‘license to fry’ kunnen kijken.
In de Verenigde Staten hebben aardappelverwerkers het al langer begrepen dat je generiek promotie moet voeren voor ‘de Amerikaanse friet’ om voet aan grond te krijgen in verre exportmarkten zoals Azië. Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking, was het wachten op een Europees tegenoffensief beu en neemt zelf het heft in handen. Waarom heeft men het in het buitenland over ‘French fries’ en niet over Belgische frieten? “Omdat we tot nu toe niet ingezet hebben op de naamsbekendheid van Belgische friet”, geeft Belgapom-secretaris Romain Cools zelf het antwoord.
Tijd om het over een andere boeg te gooien want België is inmiddels uitgegroeid tot de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten wereldwijd. De aardappelindustrie in ons land verwerkte vorig jaar 3,6 miljoen ton aardappelen, waar het in 1990 om 500.000 ton aardappelen ging. Eén derde van de verwerkte aardappelproducten wordt uitgevoerd naar derde landen buiten de EU. “Iets om als kleine landje trots op te zijn”, vinden ze bij het reclamebureau Ikon, “en een goede reden om in het buitenland bekend te staan als frietland.” We hebben niet alleen de grondstof voor friet, de verwerking die indrukwekkende cijfers kan voorleggen maar ook een echte frietkotcultuur. Ondertussen is dat zelfs Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.
Aan James Bint om die frietcultuur uit te dragen. De James-Bond-achtige figuur wordt het gezicht van de campagne die de Belgische friet promoot. Hij maakt reclame met een hoek af – “license to fry, identifried, …” – en haalt bij elke Belg de trots op frieten boven. De mascotte van de Belgische friet zal overal opduiken zodat het niet lang duurt of Belgische friet zal qua uitstraling in het buitenland kunnen wedijveren met Belgische chocolade en Belgisch bier.
Met dit concept is de Belgische friet klaar voor de toekomst als we Ikon mogen geloven. Belgapom spreekt van een lange termijnproject dat getuigt van geloof in de wereldwijde groei van aardappelconsumptie. Naast de levensgrote figuur die zelf communiceert door middel van ‘speech bubbles’ wordt de campagne gedragen door een video, website, app, selfie contest op de Wereldtentoonstelling en gadgets zoals de buttons met een leuze van James Bint.