Ivoriaanse cacaoboeren halen hogere prijzen binnen

Cacaoboeren in Ivoorkust zijn erin geslaagd om de ongeziene prijzen op de termijnmarkten te verzilveren. De overheid zal hen meer vergoeden voor hun cacaobonen, de belangrijkste grondstof voor chocolade.

2 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 2 april 2024 15:05
Lees meer over:

Ivoorkust - 's werelds grootste cacaoproducent - zal voor de oogst tijdens het net gestarte middenseizoen 1.500 CFA-frank (zowat 2,3 euro) per kilo cacaobonen betalen, zo maakte minister van Landbouw Kobenan Kouassi Adjoumani dinsdag bekend. Het gaat om een stijging met 50 procent vergeleken met het pas afgelopen hoofdseizoen. De cacao-oogst bestaat uit twee seizoenen: het hoofdseizoen vanaf oktober tot en met maart, en het middenseizoen met een lagere opbrengst vanaf april tot en met september.

Gehoopt wordt dat de hogere prijzen voor de boeren het tekort aan cacao op de markten zullen verlichten. Te midden van recordprijzen op de termijnmarkten werd gevreesd dat sommige telers leveringen bewust uitstelden, in de hoop dat ook zij meer geld zouden kunnen krijgen voor hun bonen.

Voor boeren die nog met voorraden zitten, wordt het nu dus interessanter om die te verkopen voor verwerking en export. Bovendien kunnen de hogere vergoedingen voor de landbouwers ook leiden tot broodnodige investeringen in hun boerderijen.

Recordhoogte

De voorbije maanden kende de cacaoprijs op de termijnmarkt een ongeziene stijging, aangedreven door een lagere uitvoer uit Ivoorkust en Ghana, de nummer twee in de cacaoproductie. De West-Afrikaanse landen werden geteisterd door een combinatie van ofwel te droog ofwel te nat weer en structurele problemen, zoals oudere en zieke bomen.

Ook dinsdag zet de cacaoprijs zijn opmars voort. Op de termijnmarkt in New York werd tijdens de handel een nieuw record van 10.324 dollar per ton genoteerd. Minder dan een jaar geleden was er nog sprake van minder dan 3.000 dollar voor een ton.

Prijs ton cacao stijgt boven 10.000 dollar uit
Uitgelicht
Een ton cacao - de belangrijkste grondstof voor chocolade - is voor het eerst meer dan 10.000 dollar waard. Slechte weersomstandigheden en structurele problemen in producerend...
26 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek