Is Belgische zuivelindustrie gewapend voor de toekomst?
nieuwsBoerenbond vestigt de aandacht op een golf van fusies in de Europese zuivelindustrie. Zo slaat het Deense ARLA Foods de handen in elkaar met Milch Union Hocheifel, de achtste zuivelverwerker van Duitsland, en met de op twee na grootste Britse coöperatie Milk Link. De landbouworganisatie vraag zich af of de Belgische zuivelindustrie - kleinschalig maar met veel bulkproductie - op langere termijn de juiste strategie aanhoudt.
De fusie van het Deense ARLA Foods met het Duitse MUH en het Britse Milk Link moet resulteren in een sterke Europese zuivelcoöperatie, die haar rol kan spelen in de wereldhandel van zuivelproducten. "Mits de goedkeuring van de ledenbesturen en de Europese mededingingsautoriteiten, ontstaat een nieuwe coöperatie die 12,3 miljard liter zal verwerken, voor 12.300 coöperanten in Denemarken, Zweden, Duitsland, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk", beschrijft Guy Vandepoel van de Studiedienst van Boerenbond.
Op zoek naar schaalvoordelen en toegang tot nieuwe afzetmarkten in groeilanden, blijft de zuivelindustrie zich concentreren. "Fusies zouden kunnen resulteren in minder betrokkenheid van melkveehouders en minder concurrentie voor melkophaling, maar grotere zuivelconcerns hebben ongetwijfeld extra troeven om te komen tot een sterkere machtspositie in de onderhandelingen met steeds minder maar grotere klanten", denkt Boerenbond.
De overname van Parmalat door het Franse Lactalis, de Nederlandse fusiegroep Friesland-Campina en de oprichting van DMK in Duitsland resulteerden in onze buurlanden in de creatie van zuivelverwerkers van wereldformaat. "Blijkbaar bevindt onze zuivelindustrie zich in heel deze internationalisering in het oog van de tornado en iedereen heeft het gevoel dat er niets aan de hand is", zegt Boerenbond niet zonder vrees.
"Het is belangrijk goed onze positie in te schatten, aangezien de gemaakte keuzes mee de schommelingen van de Belgische melkprijs bepalen. De actuele marktontwikkelingen maken opnieuw pijnlijk duidelijk dat in de eerste plaats de melkveehouder deze schokken moet opvangen op zijn bedrijf", alsnog de landbouworganisatie.
Lees hier het volledige artikel.
Bron: Boer&Tuinder
Beeld: Boerenbond