Integratie BelOrta en BVF stap verder na akkoord fruittelers

De BFV-telers hebben de afgelopen weken en masse ingestemd met integratie met BelOrta. Tot eind maart kregen betrokken telers de kans om zich in te schrijven bij BelOrta. Maar liefst 86 procent van de BFV-telers deden dit, waardoor de vooropgestelde doelstelling van 75 procent overtroffen werd. Het samengaan van de beide coöperaties, en het verdwijnen van de naam BFV, lijkt daarmee een stap dichterbij. Ook een mogelijke chaos op de hardfruitmarkt wordt zo verijdeld.

3 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2023 7:35
Lees meer over:
Peren_Verhelst_2021

Eind 2022 ondertekenden BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) een juridisch principeakkoord waarbij alle activiteiten samengebracht worden onder de BelOrta-fruitwerking, met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV in de belangrijkste productieregio’s en marktsegmenten. Na de nodige informatievergaderingen en individuele contactmomenten was het woord aan de BFV-telers, 430 in aantal. Deze hardfruittelers konden de voorbije maand intekenen op het voorstel dat van hen BelOrta-telers maakt.

Het voorstel voorziet onder andere in een gespreide opkoop van de BFV-aandelen die sterk per bedrijf kunnen verschillen, maar voor grotere bedrijven tussen de 25.000 en 30.000 euro kunnen liggen. Ook geldt er een verplichte leverplicht van zes jaar. Een belangrijke voorwaarde voor het voorstel was wel dat 75 procent van de BFV-telers zou intekenen. Hierop was het investeringsplan gebaseerd van BelOrta dat een deel van de BFV-activa zal incorporeren in zijn hardfruitactiviteiten.

Na het sluiten van de deadline op 31 maart blijkt de drempel met 86 procent van de telers ruimschoots gehaald te zijn. Maandagmiddag werden de ondernemingsraden van beide organisaties geïnformeerd over dit resultaat. “Alle medewerkers van BFV en de dochterondernemingen krijgen de garantie hun expertise verder ten dienste te kunnen stellen van de geïntegreerde coöperatie”, zo klinkt het.

Chaos verijdeld

Het bevestigt volgens BelOrta dat de fruittelers alle vertrouwen hebben in het integratieproject. In ieder geval lijkt hiermee de rust terug te keren in de fruitsector. Mede door de slechte prijsvorming van de voorbije jaren, verkeerde BFV in slechte financiële papieren. Een potentieel faillissement van de veiling zou tot een fragmentatie van de markt leiden en meer prijsdruk tot gevolg hebben. “Samen staan we sterker” was een belangrijk argument van BelOrta om de BFV-telers te overtuigen.

Met de instemming van de telers kan het proces van samengaan van de veilingen, die in dit verband spreken van een "integratie", verder gaan. De integratie wordt nog voorgelegd aan de bevoegde mededingingsautoriteiten. Doelstelling is om uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan.

Over BelOrta

BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 900 lokale groente- en fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 lokaal geteelde groente-, fruit- en kruidensoorten. In 2022 realiseerde BelOrta een record productomzet van 507 miljoen euro.

Over Belgische Fruitveiling

Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw en Vrasene) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 430 lokale fruittelers, die samen jaarlijks zorgen voor een assortiment hard- en zachtfruit. In 2022 realiseerde BFV een productomzet van 90 miljoen euro.

Alles of niets voor BFV-telers in BelOrta-integratie
Uitgelicht
75 procent van de BFV-telers moet kiezen voor BelOrta of de zogenaamde integratie gaat niet door. Deze voorwaarde heeft het bestuur van BelOrta op tafel gelegd. De voorbije da...
24 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek