Industrie verwacht erg hoge factuur door groene stroom

Het groene stroomplan van de Vlaamse regering, om tegen 2020 een aandeel groene stroom van 13 procent te behalen, dreigt tot prijsverhogingen van 40 procent te leiden voor de industrie. Daar waarschuwt althans de federatie van industriële energieverbruikers (Febeliec) voor. De federatie vindt het systeem van groenestroomcertificaten te statisch en niet efficiënt. "Er is geen enkele stimulans voor de producenten. Ze rekenen de boetes gewoon door", luidt het.
16 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het groene stroomplan van de Vlaamse regering, om tegen 2020 een aandeel groene stroom van 13 procent te behalen, dreigt tot prijsverhogingen van 40 procent te leiden voor de industrie. Daar waarschuwt althans de federatie van industriële energieverbruikers (Febeliec) voor.

Febeliec berekende dat de stroomfactuur van de industrie tegen 2020 zo'n 40 procent hoger kan liggen. "Groene stroom is nu eenmaal duurder. En er dreigen ook boetes voor de leveranciers als ze hun doelstellingen niet halen. Maar die kunnen ze gewoon doorrekenen aan de klanten", aldus Peter Claes van Febeliec.

De federatie vindt het systeem van groenestroomcertificaten te statisch en niet efficiënt. "Er is geen enkele stimulans voor de producenten. Ze rekenen de boetes gewoon door". Volgens Febeliec bestaan er efficiëntere systemen dan de groenestroomcertificaten, die tegen lagere kosten meer resultaat opleveren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek