Indiase boeren irrigeren velden met modem en gsm

Het Indiase telecombedrijf Tata Teleservices heeft een apparaat gelanceerd dat boeren in staat stelt irrigatiepompen op afgelegen velden per gsm te bedienen. De zogeheten 'Nano Ganesh' bestaat uit een modem die de pomp bedient, een gsm die daarmee verbonden wordt en een andere gsm die de boer bij zich moet dragen.
17 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Het Indiase telecombedrijf Tata Teleservices heeft een apparaat gelanceerd dat boeren in staat stelt irrigatiepompen op afgelegen velden per gsm te bedienen. De zogeheten 'Nano Ganesh' bestaat uit een modem die de pomp bedient, een gsm die daarmee verbonden wordt en een andere gsm die de boer bij zich moet dragen.

Het systeem kost 4.700 roepie, ongeveer 69 euro. Dat is veel geld voor de meeste Indiase boeren, maar volgens Tata Teleservices spaart de uitvinding stroom, water en tijd. Boeren kunnen ermee de irrigatie van hun velden precies volgens behoefte regelen. Vooral na het invallen van de duisternis zien boeren er vaak tegenop nog vele kilometers naar hun akker te lopen. Dat is nu niet meer nodig.

Met de Nano Ganesh kunnen boeren ook via hun gsm nagaan of hun pomp stroom heeft - in de plattelandsgebieden zijn er veel stroomonderbrekingen - en of de pomp in- of uitgeschakeld is. Begin dit jaar was het apparaat al bij een vijfduizendtal boeren in de deelstaat Maharastra in gebruik.

De Nano Ganesh werd in februari bekroond door Nokia als een van de beste gsm-toepassingen die het leven beter maken op aarde. Tata Teleservices hoopt met de Nano Ganesh meer klanten te werven op het platteland. Gebruikers moeten immers een abonnement nemen. Alle verbindingen die de boer maakt met zijn pomp zijn gratis, maar het bedrijf gaat ervan uit dat de gsm ook voor andere doeleinden zal worden gebruikt.

Meer informatie: Nano Ganesh

Bron: IPS/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek