India wil strijd tegen biopiraterij verankeren in WTO
nieuwsDe WTO probeert een verdere liberalisering van de handel in landbouwproducten, goederen en diensten tot stand te brengen. Een grote vrees in veel ontwikkelingslanden met een grote diversiteit aan fauna en flora is dat multinationals de kennis van gewassen bij hen komen wegkapen om er via patenten munt uit te slaan.
Concreet wil India dat de bescherming van lokale biodiversiteit opgenomen wordt in de ministeriële verklaring van de WTO. Vandana Shiva en Magda Aelvoet ijveren al jaren tegen biopiraterij. Op 8 maart 2005 wonnen zij het eerste proces tegen biopiraterij ooit. Het Europese Octrooibureau in München weigerde toen een Amerikaanse multinational een patent op een schimmelwerende olie uit de neemboom, een boom van Indiase origine.
De neemboom wordt al vermeld in 2000 jaar oude Indiase teksten en geprezen om zijn geneeskundige krachten. Neemextracten worden in India al decennialang gebruikt in de farmacie, de dermatologie en de hygiënische sector. Neemolie wordt er ook gebruikt als een schimmelwerend middel in de landbouw. Net zoals ginseng uit Korea en aloë vera uit Mexico, kunnen extracten uit de neemboom veel geld opbrengen.
Dus wilde het Amerikaanse bedrijf Thermo Trilogy maar al te graag een patent nemen op neemolie. In 1994 deed het daarvoor de nodige aanvraag bij het Europese Octrooibureau in München. Dat bureau besliste dat het patent niet kon worden toegestaan omdat er duidelijk bewijs werd geleverd dat er voordien een grote kennis bestond over de kwaliteiten van het product. Een patent kan pas worden uitgereikt wanneer het om een gloednieuwe uitvinding gaat of wanneer er geen verdere kennis over een product bestaat.
Bron: De Standaard