INBO gaat strengere drempelwaarden voor stikstof adviseren

Verschillende habitattypes, onder meer heide en bossen op armere bodems, zijn gevoeliger voor stikstof dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een rapport dat internationale wetenschappers hebben opgesteld. Op basis van die bevindingen werkt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) momenteel aan een analyse, waardoor in Vlaanderen strengere drempelwaarden voor stikstof geadviseerd zullen worden voor die habitattypes.

8 februari 2023  – Laatste update 9 februari 2023 10:08
Lees meer over:
bossen heide kempen

De neerslag van stikstof kan de soortenrijkdom in ecosystemen veranderen en kan leiden tot een daling van de biodiversiteit. Daarom werd er een kritische depositiewaarde (KDW) voor stikstof vastgelegd. Dat is een drempelwaarde die per type (sub)habitat weergeeft vanaf wanneer die schade optreedt.

Maar volgens de milieuorganisatie Natuurpunt blijkt uit een rapport, dat in oktober 2022 door internationale wetenschappers werd gepubliceerd, dat de huidige KDW's bijgesteld moeten worden voor verschillende habitattypes. Voor sommige types gaat het om een verstrenging, in enkele gevallen ook om een versoepeling. Het Departement Omgeving bevestigt woensdag dat op basis van dat rapport aan het INBO gevraagd werd om een analyse te maken van de gevolgen voor Vlaanderen.

Er zullen zeker strengere KDW's geadviseerd worden voor sommige types habitat, meldt het INBO. Waarschijnlijk zal het advies een aanscherping van de drempelwaarden bevatten voor onder meer vochtige heide, voor droge heischrale graslanden en voor sommige types eiken-beukenbossen. Veel habitattypes zullen wellicht op hetzelfde niveau blijven. Daarnaast wordt niet uitgesloten dat er bij bepaalde types een versoepeling geadviseerd zal worden. 

"Het is allemaal nog onder voorbehoud, want de analyse is nog volop bezig", beklemtoont Jeroen Vanden Borre (INBO), die meewerkt aan het onderzoek. Exacte cijfers kunnen daardoor nog niet gegeven worden. "Het rapport van de internationale wetenschappers maakte gebruik van een boven- en een ondergrens. We willen vaststellen welke waarde binnen die vork het meest geschikt is voor Vlaanderen." Het INBO hoopt het rapport in april of mei af te ronden.

Het INBO is een onafhankelijke wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid. Het heeft een adviserende rol. De beleidsmakers zullen dus nog kunnen afwijken van de adviezen. Het is dus de vraag wat deze nieuwe KDW's gaan betekenen voor de stikstofonderhandelingen die in volle gang zijn.

Kritische depositiewaarden nog te hoog volgens internationale wetenschappers
Uitgelicht
In Vlaanderen worden de 20.000 bezwaarschriften over het nieuwe stikstofbeleid nog behandeld, maar één van de hoekstenen van dat beleid – de kritische depositiewaarde – lijkt...
7 september 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek