header.home link

Inagro geeft leerkrachten land- en tuinbouw les in duurzame productietechnieken

23 augustus 2021

Het onderzoeks- en adviescentrum Inagro en de onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen slaan de handen in elkaar om leerkrachten actuele landbouwkennis bij te brengen.

Lees meer over:
Inagro-workshoponderwijs-FotoMarcWallican-1250

Het was de pedagogische begeleiding van het studiedomein land- en tuinbouw van Katholiek Onderwijs Vlaanderen die bij Inagro aan de deur klopte om opleidingen over duurzame productie in land- en tuinbouw voor landbouwleerkrachten te ondersteunen.

De onderwijskoepel is immers bezig met de uitrol van de nieuwe leerplannen voor de tweede graad van het secundair onderwijs. Daarin is er meer aandacht voor duurzame dierlijke en plantaardige productie, innovatieve technieken, agro-ecologisch denken en duurzame land- en tuinbouw.

Van praktijk naar schoolbank

Nancy Vantomme, manager bij Inagro, begrijpt de nood aan actuele kennis in het onderwijs. “Wij staan zelf met beide voeten in het veld en weten hoe snel de kennis, technologie en techniek evolueren in de land- en tuinbouw”, zegt ze. “Innovatie en duurzaamheid zijn sleutelwoorden voor ons praktijkgericht onderzoek.”

Wij staan zelf met beide voeten in het veld en weten hoe snel de kennis, technologie en techniek evolueren in de land- en tuinbouw

Nancy Vantomme - Inagro

Experts van Inagro voorzien de sector dagelijks van juiste en actuele informatie en gespecialiseerde kennis op maat van het landbouwbedrijf. De basis voor die kennis en de interpretatie ervan is gelegd in de middelbare school. "Leerkrachten land- en tuinbouw spelen een cruciale rol in de verspreiding van adequate informatie", stellen Ingrid De Brabandere en Wim Vanderschueren van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Aangezien de sector zeer sterk en snel evolueert, is up-to-date blijven en bijscholing genieten over nieuwe technieken en methodes noodzakelijk voor de verdere professionalisering van leerkrachten."

De komende jaren krijgen opleidingen voor leerkrachten een vaste plaats in de agenda van Inagro. Het onderzoekscentrum zal twee keer per jaar een webinar organiseren voor de leerkrachten. In mei en juni konden leerkrachten al aansluiten bij sessies over bodemzorg, gewasbeschermingstechnieken, landbouw in de toekomst en biodiversiteit. In oktober staan sessies gepland over nieuwe eiwitstrategieën en tuinbouw in openlucht.

“Dankzij de webinars krijgen leerkrachten de nodige informatie om hun leerlingen te onderwijzen uit de eerste hand. Bovendien draagt Inagro bij aan kwalitatief land- en tuinbouwonderwijs waar leerlingen later de vruchten van plukken”, besluit De Brabandere.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Marc Wallican

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek