Import van verse groenten naar België daalde in 2009
nieuwsIn 2009 werd bijna 969.000 ton verse groenten in België geïmporteerd. Die daling met 5,6 procent is volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) een trendbreuk met het stijgend importcijfer van het voorbije decennium. "Enerzijds wil de consument onafhankelijk van de seizoenen het jaarrond groenten kopen, anderzijds duikt de trend op om terug streek- en seizoensgebonden producten te kopen", oppert het VBT.
Het afgelopen decennium importeerde België meer verse groenten dan het exporteerde, laat het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen weten. "De consument wil, onafhankelijk van de seizoenen, het hele jaar kunnen beschikken over groenten naar keuze", verklaart Sarah Lourdaux, VBT-coördinator redactie en marktinformatie, het hoge importcijfer. De verhouding tussen import en export is volgens het VBT vooral afhankelijk van de prijsverhoudingen tussen België en haar importlanden.
Uit de cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat in 2009 het hoge importcijfer enigszins afgetopt werd. Vorig jaar viel de import van verse groenten immers terug met 5,6 procent ten opzichte van 2008. Ook de totale waarde van de 968.892 ton ingevoerde groenten nam vorig jaar af met 8,8 procent tot 536,3 miljoen euro. Het VBT oppert dat de tendens om terug meer streek- en seizoensgebonden producten te consumeren een verklaring kan zijn, al voegt ze er meteen aan toe dat vooral prijsverhoudingen een belangrijke rol spelen.
Wortelen vormen reeds jarenlang het belangrijkste Belgische importproduct. Ten opzichte van 2008 ging het importvolume met 2,8 procent naar beneden. Het aandeel wortelen in de totale Belgische import van groenten nam daarentegen toe en bedroeg in 2009 bijna 30 procent. Ook uien hebben een vaste stek in de top 10 van Belgische importgroenten. In 2009 daalde de import van uien met 2,3 procent, maar was die nog altijd goed voor 14,2 procent van de totale import.
Daarna volgden erwten met een aandeel van 10,7 procent, tomaten (8,3%) en bonen (7,4%). "De import van erwten is de laatste jaren flink gestegen en deed er met 20 procent nog een flinke schep bovenop tegenover 2008", wijst VBT-coördinator Lourdaux op een opmerkelijke tendens. Lourdaux ziet een verklaring in de erwten uit Frankrijk die voor verwerking naar de West-Vlaamse diepvriesindustrie gaan. Witloof, paprika, bloemkool en schorseneren werden in 2009 het minst ingevoerd.
Nederland blijft voor België de belangrijkste groenteleverancier. Onze noorderburen zijn voor het derde jaar op rij de grootste exporteur van verse groenten ter wereld. Van de 4,3 miljoen ton Nederlandse exportgroenten ging in 2009 een achtste naar België. Re-export wordt in dat Nederlands exportcijfer alsmaar belangrijker. Lourdaux legt uit dat Nederland, net zoals België, een draaischijf is voor de import en export van verse groenten van eigen bodem maar ook van groenten uit het buitenland die vervolgens opnieuw geëxporteerd worden.
In 2008 werd een recordaantal groenten van Nederland naar België gevoerd, ook in 2009 stond Nederland met 551.857 ton in voor iets minder dan de helft van onze totale import. Daarna volgden traditiegetrouw Frankrijk en Spanje. Uit beide landen werd iets minder ingevoerd het afgelopen jaar. Voor Frankrijk daalde ook de importwaarde met 9,1 procent.
Globaal kan gesteld worden dat de Belgische import uit zowat alle landen daalde. Uit Duitsland werd minder ingevoerd vergeleken met 2008 (24.613 ton), wel is dit nog steeds meer dan de periode van 2005 tot en met 2007. De import uit Italië, reeds jarenlang stabiel, zakte in 2009 met 14,5 procent terug tot op het niveau van 2005 (12.574 ton). Uit Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Marokko en Polen wordt slechts een fractie geïmporteerd.
Bron: Proeftuin Nieuws