nieuws

Hutsepotavond financiert beroepsprocedures tegen boer

nieuws
De bouw van een varkensstal voor 2.035 varkens in de Ondankstraat in Izegem is al gestart. Maar dat belet het actiecomité De Varkensbaai niet om zijn juridisch gevecht tegen het project verder te zetten. Afgelopen weekend werd in Lendelede een hutsepotavond georganiseerd om de gerechtskosten te financieren. Er kwamen 140 sympathisanten opdagen.
21 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De bouw van een varkensstal voor 2.035 varkens in de Ondankstraat in Izegem is al gestart. Dat klinkt weinig bijzonder, ware het niet dat het project al een hele tijd wordt tegengewerkt. De start van de bouwwerken belet overigens niet dat het actiecomité De Varkensbaai verder alles in het werk te stelt opdat in de stallen nooit één varken zou worden gekweekt. Landbouwer Filip Dhondt begrijpt de aanhoudende heisa niet.

Bij minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) loopt een zaak tegen de milieuvergunning, bij de Raad van State één tegen de bouwvergunning. Om de kosten van deze rechtszaken te kunnen betalen, organiseerde De Varkensbaai zaterdag een hutsepotavond in Lendelede. Daar kwamen 140 mensen op af en anderen gaven zomaar geld. "Sommigen tot 50 euro", zegt actievoerder Hans Deloddere.

Ondanks een negatief advies van het Izegemse schepencollege en andere instanties en een 180-tal bezwaarschriften keurde de bestendige deputatie toch zowel de milieu- als de stedenbouwkundige vergunning goed. Het actiecomité ging in beroep. "Uitbater Filip Dhondt beweert wel dat het een emissie-arme varkensstal wordt. Maar ik vrees dat we bij warm zomerweer niet meer in onze tuin zullen moeten verpozen. En dan is er nog de te verwachten geluidsoverlast. Varkens worden in dergelijke bedrijven meestal 's nachts geladen en gelost. Ten slotte is er nog de verkeersonveiligheid", zegt Deloddere.

Filip Dhondt is zich van geen kwaad bewust. "We beschikken zowel over de bouw- als over de milieuvergunning. We bouwen onze stal in een landbouwgebied. Onze vergunningen voldoen aan de strengste normen wat diervriendelijkheid en milieu betreft. Nu organiseert men een avond om geld in te zamelen om ons het leven zuur te maken". De vrees van de actievoerders dat Filip Dhondt later nog stallen zal bijbouwen, wuift de veehouder weg. "We zijn een familiaal bedrijf en geen mastodont".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek