Hulst ligt dwars bij ontpoldering Hedwigepolder
nieuwsDe Nederlandse openbare omroep NOS meldt dat het gemeentebestuur van Hulst in Zeeland toch niet wil meewerken aan de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het ruim 300 hectare groot gebied staat op het punt te worden teruggegeven aan het water als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Maar veel Zeeuwen zijn daar niet voor te vinden.
Het Scheldeverdrag dat werd afgesloten tussen Vlaanderen en Nederland in het kader van de uitbreiding van de Antwerpse haven, bepaalt dat Nederland nieuwe natuur zou creëren en daarvoor de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water zou zetten. Toen het Nederlands kabinet in april 2009 dat besluit terugdraaide, trokken natuurverenigingen naar de Raad van State die de baggerwerkzaamheden stillegde. Dat stuitte op heel wat protest langs Vlaamse zijde.
In oktober 2009 besliste de Nederlandse regering, na lange discussies met België, om de Hedwigepolder dan toch onder water te zetten als natuurcompensatie voor de verdere verdieping van de Schelde. De regering-Balkenende heeft lang geaarzeld vooraleer in te stemmen met één van de afspraken uit het verdrag met België over de Scheldeverdieping.
De Nederlandse openbare omroep NOS meldt nu dat het gemeentebestuur van Hulst in Zeeland toch niet wil meewerken aan de ontpoldering van de Hedwigepolder. Het Nederlands Ministerie van Landbouw vroeg het gemeentebestuur van Hulst om medewerking bij de start van de ontpoldering waarvoor gebouwen gesloopt moeten worden en bomen gekapt.
Door niet op het verzoek van het ministerie van Landbouw in te gaan, wil de gemeenteraad van Hulst de uitvoering van de ontpoldering vertragen, in de hoop dat een nieuwe Nederlandse regering de beslissing tot ontpolderen terugdraait.
Bron: Belga/eigen verslaggeving