Horecasector voorzichtig positief over btw-verlaging
nieuwsHo.Re.Ca Vlaanderen reageerde dinsdag voorzichtig positief op de beslissing van de federale regering om vanaf 1 januari 2010 de btw in restaurants te verlagen van 21 naar 12 procent, in ruil voor een engagement qua tewerkstelling. "Belangrijkste voor ons is dat het dossier van de horeca op de agenda blijft staan", verklaarde Luc De Bauw, secretaris-generaal van Ho.Re.Ca Vlaanderen.
De regering besliste immers ook om na een jaar te evalueren of de btw nog verder kan verlaagd worden tot 6 procent. "Na jaren van beloftes is er eindelijk een streepje hoop. De strijd is een stukje gewonnen. Er is wat zuurstof voor de sector", aldus De Bauw. Hij gaat wel evalueren of de voorwaarden die gesteld zijn op het vlak van tewerkstelling in evenwicht zijn met de gedeeltelijke btw-verlaging.
Wat er precies bedoeld wordt met een engagement inzake tewerkstelling, is ook voor de horecafederatie nog onduidelijk. Toch zou het niet om een vestzak-broekzak-operatie gaan. "De verlaging van de btw zou toch voor een margeverbetering moeten zorgen en dan kan je meer handen gebruiken", meent de secretaris-generaal.
De uiteindelijke betrachting van Ho.Re.Ca Vlaanderen blijft een btw-verlaging van 6 procent, ook voor de cafés. "Het debat gaat voort", aldus De Bauw. Of de klant het effect van de btw-verlaging zal voelen bij restaurantbezoek, is niet zeker. "Of de prijzen zullen dalen is niet zeker. Maar de klant zal het wel voelen inzake dienstverlening, want de tewerkstelling gaat omhoog", luidt het bij de horecafederatie.
De ondernemersorganisatie Unizo en Fedis, de koepel van de distributiebedrijven, noemen de verlaging van de btw in de horeca van 21 naar 12 procent al een eerste stap vooruit. Maar beide organisaties blijven er net zoals Ho.Re.Ca Vlaanderen voor pleiten om het btw-tarief op 6 procent te brengen.
Bron: Belga