Horecasector kant zich tegen verregaande etikettering
nieuwsZo zouden ze per gerecht de naam van het gerecht moeten meedelen, net als de lijst van ingrediënten, een overzicht van de ingrediënten die allergieën kunnen veroorzaken, de hoeveelheid van bepaalde categorieën van ingrediënten, de nettohoeveelheid van voedingsstoffen, de houdbaarheidsdatum, het land, de oorsprong of de plaats van waar de voedingsstoffen komen en de voedingswaarde van het gerecht.
"Het invoeren van de informatievoorschriften zal zware beperkingen en kosten opleggen aan alle horeca-ondernemingen en in het bijzonder aan de kleinste. Een groot aantal horeca-ondernemingen zal gewoon niet in staat zijn de complexe regels toe te passen en dreigen ze uit de sector te verdwijnen", klaagt de organisatie.
"Om zich in de sector te handhaven, zullen zij verplicht worden het aantal gerechten drastisch te verminderen en gebruik te maken van voorverpakte en voorgeëtiketteerde ingrediënten in plaats van verse producten", aldus Ho.Re.Ca Vlaanderen. Ze zullen ook hun menu's en gerechten standaardiseren en de prijs voor de consument drastisch te verhogen.
Ho.Re.Ca Vlaanderen vraagt uitdrukkelijk dat de huidige regelgeving voor "niet-verpakte voeding" niet aangepast wordt en dat de Europese etiketteringsvoorschriften niet van toepassing zullen zijn op ter plaatse bereide en opgediende maaltijden die geen enkele impact hebben op de lokale markt.
Bron: Belga