"Hop primeert boven scheuten"

Twee jaar geleden hebben de Poperingse hopboeren gunstige voorcontracten kunnen afsluiten met de brouwers. De keerzijde van de medaille is dat de oogst van de hopscheuten momenteel lam ligt. "Nu de prijzen na vele moeilijke jaren nog eens goed zijn, is het niet aangewezen om veel te rooien. Integendeel, er wordt zelfs bijgeplant. Dat komt de oogst van hopscheuten niet ten goede, maar het zij zo", zegt hopteler Erik Lagache in Het Laatste Nieuws.
5 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Twee jaar geleden hebben de Poperingse hopboeren gunstige voorcontracten kunnen afsluiten met de brouwers. De keerzijde van de medaille is dat de oogst van de hopscheuten momenteel lam ligt. "Nu de prijzen na vele moeilijke jaren nog eens goed zijn, is het niet aangewezen om veel te rooien", zegt hopteler Erik Lagache in Het Laatste Nieuws.

Momenteel wordt in de streek van Poperinge zelfs hop bijgeplant. "Dat komt de oogst van hopscheuten niet ten goede, maar het zij zo", aldus Lagache. "Het is nog altijd van de hop dat wij moeten leven, de scheuten zijn slechts een bijverdienste". Eigenlijk start het hopscheutenseizoen overigens pas half februari. Maar in de meeste restaurants staat de lekkernij vanaf begin januari op de kaart, de primeurs worden zelfs nog voor de kerstvakantie geveild.

In dat geval gaat het weliswaar om serrekweek, waarbij gerooide hopwortels in warmtekasten geplant worden. Hoewel de serreteelt op het eerste gezicht niet afhankelijk is van het weer blijkt de aanvoer nu evenwel te stokken op de Roeselaarse REO Veiling. "Het was deze winter uitzonderlijk moeilijk om aan hopwortels te geraken", vertelt Eddy Lobeau van het instituut De Lovie, één van de grootste producenten van hopscheuten. 

"Doordat de boeren momenteel goede prijzen krijgen voor hun hop zijn er amper planten gerooid. Waar we wel de toestemming kregen om te rooien, heeft het weer roet in het eten gegooid. Eerst was het veel te nat, daarna bleek de grond te hard bevroren voor onze graafmachines", gaat Lobeau verder.

Een kilo hopscheuten kost momenteel 150 euro, het dubbele in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Over twee weken, rond Valentijn, wordt een eerste opstoot van de aanvoer verwacht. Maar ook dan zal het nog niet om scheuten uit de volle grond gaan. "We vermoeden dat de natuurlijke oogst pas begin maart kan starten. Een ramp voor de horeca is dat niet aangezien het seizoen gewoon later zal eindigen", zegt hopboerin Benedicte Coutigny van 't Hoppecruyt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek