Honingconsumptie met 17% gestegen in coronajaar

Corona heeft de vraag naar honing explosief doen stijgen. Statistische marktgegevens, in handen van de Belgische honingverwerker Meli, wijzen uit dat er in 2020 17 procent meer honing genuttigd werd door de Belgen dan een jaar eerder. Ook imkers merken een stijgende vraag naar honing, terwijl ook het vak aan populariteit wint. “Honing was een ideaal hamsterproduct.”

28 juni 2021  – Laatste update 28 juni 2021 22:52
Lees meer over:

‘s Lands grootste honingverwerker, Meli uit Veurne, constateert een stijgende vraag naar honing. “De honingconsumptie in België is het afgelopen jaar met 17 procent toegenomen.  Zo werd in België in 2020 zo'n 3,2 miljoen kilogram honing verkocht”, aldus Koen Steurbaut, CEO van Meli. “Als je de mensen die geen honing eten niet meerekent, dan eet de Belgische honingfan gemiddeld 1,5 kilo honing per jaar.”

De ondernemer verklaart de sterk gegroeide vraag, die zich concentreerde in de maanden maart, april en mei door de hamsterwoede tijdens de eerste coronagolf. “Honing is een ideaal hamsterproduct. Het is koolhydratenrijk en bederft niet. Daarnaast is het natuurproductie bij uitstek, waar tijdens corona ook veel interesse in was.”

Honing is een ideaal hamsterproduct. Het is koolhydratenrijk en bederft niet

Koen Steurbaut - CEO van honingverwerker Meli

Honingconsumptie zit al jaren in de lift

Steurbaut verwacht dat de consumptie dit jaar weer normaliseert, maar de vraag is al een tijdje aan een opmars bezig en hij voorziet dat deze trend zich in de toekomst zal doorzetten. Om aan de groeiende vraag te voldoen heeft Meli 300.000 euro geïnvesteerd in een nieuw laboratorium. Experten analyseren in het lab per jaar zo'n 1.400 honingstalen en zorgen er voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de geldende kwaliteitseisen voldoet. Dat is nodig omdat Meli honing aankoopt in verschillende landen buiten Europa.

"Vooraleer de honing wordt aangekocht, moet de leverancier ons een honingstaal toesturen. Deze honingstalen worden aan een organoleptische controle en een uitgebreid scala aan onderzoeken en kwaliteitsparameters onderworpen. Na goedkeuring wordt er groen licht gegeven voor levering. De honing wordt meestal aangekocht per 20.000 kilogram", legt Siska Van Poucke, kwaliteitsmanager bij Meli de werkwijze uit.

Imkers proberen het maximale uit hun bijen te halen terwijl bijenhouders bijen houden en het vaak naar een paar jaar voor gezien houden

Jef Torfs - Bijenboer uit Aarschot

Belangrijke honingexporterende landen bevinden zich in Zuid-Amerika, terwijl ook Oekraïne, Spanje en Frankrijk grootleverancier zijn. Europa is voor 55 procent zelfvoorzienend wat betreft honingconsumptie, maar in België en ook bijvoorbeeld Nederland ligt dat percentage ver onder de 50 procent. Volgens Steurbaut komt slechts een fractie van de in België geconsumeerde honing uit ons eigen land.

Bijen en honing staan in de media aandacht

Eén van deze (sporadische) toeleveranciers van Meli is Bijenboer Jef Torfs uit Aarschot. “Ook wij merken een stijgende interesse in honing”, vertelt Torfs. Dat heeft volgens hem veel met corona te maken waardoor de interesse in lokale producten een boost heeft gekregen en de bij en haar honing veel in de aandacht stond. “Daarbij zetten wij onze producten (onder de naam Bijenboer, red.) tegenwoordig ook af via de winkels van Aveve en kunnen we meer mensen bereiken.”

Hij ziet overigens niet alleen meer kopers opduiken in de winkel, ook constateert hij dat het beroep aan populariteit wint. “Het uitsterven van bijen en de honingproductie zijn om de haverklap in het nieuws, waardoor de interesse sterk is toegenomen en het aantal imkers de laatste jaren sterk is gestegen.” Volgens Torfs telt ons land 50.000 tot 60.000 imkers, waarbij er volgens hem een onderscheid gemaakt moet worden tussen imkers en bijenhouders. “Imkers proberen het maximale uit hun bijen te halen terwijl bijenhouders bijen houden en het vaak naar een paar jaar voor gezien houden.“

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek