nieuws

Hof ter Vrijlegem breekt omhulsel van koolzaadje

nieuws
Peter Coucke van Hof ter Vrijlegem in Mollem gebruikt het afval van zelf geteeld koolzaad als brandstof voor de kachel. Hij bouwde in samenwerking met hogeschoolstudenten de allereerste machine om koolzaad te breken. “Om de smaak van de spijsolie te verfijnen, bedacht ik een systeem om het zwarte omhulsel van het koolzaadje te verwijderen. Het zwarte kaf wordt nadien nog eens samengeperst in de vorm van sigaretvormige pellets die als brandstof voor kachels kunnen dienen", aldus Coucke.
10 maart 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:03
Peter Coucke van Hof ter Vrijlegem in het Vlaams-Brabantse Mollem gebruikt het afval van zelf geteeld koolzaad als brandstof voor de kachel. Hij bouwde in samenwerking met hogeschoolstudenten de allereerste machine om koolzaad te breken.

De kringloop van Peter Couckes koolzaadproductie is nagenoeg rond. Vijf jaar geleden zaaide hij voor het eerst koolzaad op de akkers rond zijn hoevehotel. Sinds 2006 puurt Peter via koude persing lekkere spijsolie uit het koolzaad. De olie die hij niet voor voeding voorziet, gebruikt hij met succes als brandstof voor zijn bestelwagen met speciaal omgebouwde dieselmotor. De resterende perskoek dient als krachtvoeder voor de koeien.

Sinds kort levert een restproduct van het koolzaad ook een huisbrandstof op. “Om de smaak van de spijsolie te verfijnen, bedacht ik een systeem om het zwarte omhulsel van het koolzaadje te verwijderen. Het beschermende schaaltje werd tot nu toe meegeperst en beïnvloedt de smaak van de spijsolie. De koolzaadjes zijn echter minuscuul klein en het vergde heel wat denkwerk om een machine te ontwerpen die het omhulsel breekt, zonder dat het zaadje wordt beschadigd”, zegt Peter, die bio-ingenieur is.

“Met de hulp van twee eindejaarsstudenten industrieel ingenieur van de hogeschool Sint-Lieven in Gent werd een machine gebouwd die heel efficiënt is. Na het breken wordt het omhulsel via een zigzag filter afgezogen. Het zwarte kaf wordt nadien nog eens samengeperst in de vorm van sigaretvormige pellets. Op een productie van vier ton blijft er na het breken drie ton zuivere koolzaad over en één ton pellets”.

“Voor ik het restproduct tot pellets samenperste, gebruikte in het als een strotapijt voor de dieren. In Buggenhout vond ik echter een kachelbouwer die een kachel aanpaste voor het verwarmen met deze recyclagebrandstof. De koolzaadpelletjes zijn iets groter dan houtpellets en de energetische waarde is aanzienlijk. Twee kilo pelletjes biedt dezelfde warmte als een liter stookolie, ongeveer 5 kilowatt per uur”, beweert Peter Coucke.

De investering van ruim 3.000 euro voor het scheiden van koolzaad moet vooral de kwaliteit van de spijsolie ten goede komen. Hof ter Vrijlegem levert de olie aan vijftig winkels in de regio. Koolzaadolie is niet duur, een flesje van 37 centiliter kost twee euro. Coucke bewerkt drie hectare voor de koolzaadproductie. Winterkoolzaad levert drie tot vier ton op per hectare, de zomerteelt is goed voor twee tot drie ton per hectare. Vier ton koolzaad levert één ton pure olie op en twee ton perskoek.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek