Herstelboerderijen 2.0 vangen kanker- en covidpatiënten op

Het Antwerps provinciebestuur gaf deze week groen licht aan het project ‘Herstelboerderijen 2.0’. In dit innovatief zorgproject kunnen kanker en coronapatiënten revalideren in Geel en Kasterlee. “Met zo'n projecten kunnen we de band tussen mens en landbouw weer versterken, want onbekend is onbemind”, reageert gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

26 november 2020  – Laatste update 26 november 2020 16:52
Lees meer over:

Herstelboerderijen 2.0 is een van de 23 LEADER-projecten die met Europese, Vlaamse en provinciale steun in plattelandsgemeenten in de provincie Antwerpen worden gerealiseerd. Het project kan rekenen op 81.000 euro steun. “We keuren niet om het even wat goed”, benadrukt gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V). “De projecten moeten innovatief zijn en het is de bedoeling dat ze ook na twee jaar nog blijven bestaan.”

Overgang van ziekenhuis naar thuis vergemakkelijken

Het idee van de herstelboerderij ontstond bij Welzijnszorg Kempen (WZK). “De grote meerwaarde zit hem onder meer in het feit dat men fysiek aan de slag gaat op een boerderij, vaak in open lucht, in contact met dieren en in een omgeving die extra uitdagingen biedt”, zegt Anke Esch, beleidsmedewerker bij WZK en coördinator van dit innovatieve project. “Bovendien wordt de overgang van het ziekenhuis naar de thuisomgeving in de praktijk vaak als vrij abrupt ervaren. De herstelboerderij vult hier een hiaat en begeleidt de stap naar het dagelijkse functioneren en zelfstandig deelnemen aan het maatschappelijk leven.”

Door kleine taken bij de dieren in de boerderij uit te voeren, verhogen ze hun zelfredzaamheid

Anke Esch - Coördinator Herstelboerderijen

Herstelboerderijen 2.0 bouwt verder op een bestaand project: de voorbije twee jaar werden in Geel en in Kasterlee in herstelboerderijen mensen met een neurologische aandoening opgevangen. “Het gaat om patiënten met MS, Parkinson of mensen die een beroerte hebben gehad”, legt Anke Esch uit. “We hebben op de boerderijen methodieken ontwikkeld om hen te trainen. Door kleine taken bij de dieren in de boerderij uit te voeren, verhogen ze hun zelfredzaamheid.”

Beproefd project uitbreiden

Het project wordt nu uitgebreid naar kanker- en covidpatiënten. “De noden bij mensen met kanker richten zich eerder op lotgenotencontact, het omgaan met vermoeidheid en conditie-opbouw,” zegt Koen Rombouts, voorzitter van WZK. “Mogelijks kan deze methodiek ook toegepast worden voor Covid-19 patiënten. De grote uitdaging is wel om dit innovatief concept in een wettelijk en financieel kader te gieten. We gaan hiervoor het gesprek aan met de federale en Vlaamse overheid. De herstelboerderij uitrollen in gans Vlaanderen is de ambitie.”

Anke Esch schetst met veel enthousiasme een brede waaier aan resultaten. “Naast de fysieke vooruitgang hebben we mensen echt weten openbloeien. De buitenomgeving is heilzaam en ook het sociale aspect is belangrijk gebleken. Het feit dat men, in plaats van hulp nodig te hebben als patiënt, nu zelf hulp kan bieden op de herstelboerderij, doet velen deugd. En zonder zich er steeds bewust van te zijn, oefenen zij zo hun motoriek.”

Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, omdat je de mensen die je begeleidt, ziet openbloeien

Benny De Busser - Herstelboer

Benny De Busser, eigenaar van de schapenboerderij De Schaapskooi, één van de twee herstelboerderijen, gaat helemaal akkoord. “Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, omdat je de mensen die je begeleidt, ziet openbloeien”, reageert hij. “Het vraagt wel wat tijd. Wat zij in een halve dag doen, doe ik zelf in een halfuur. Maar ze hebben me heel hun verhaal verteld en de mensen die hier revalideren, hebben ook veel aan elkaar.”

Landbouw in een nieuwe rol

“We positioneren de landbouw in een nieuwe rol”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen. “Ze krijgt er een zorgfunctie bij. Mensen kunnen hier revalideren terwijl ze buiten en tussen de dieren zijn. Zo'n overgang van ziekenhuis naar de echte wereld bestaat eigenlijk nog niet. Bovendien kunnen we met zo'n projecten de band tussen mens en landbouw weer versterken.” “Ook de herstelboeren vinden het belangrijk dat de landbouw op deze manier in een ander daglicht wordt gesteld”, besluit Anke Esch.

Meer weten? Neem een kijkje op www.herstelboerderij.be.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Beeld: Provincie Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek