header.home link

Herent gebruikt voortaan restwater van de Stella-brouwerij in Leuven

13 september 2022

De gemeente Herent gaat voortaan restwater uit de Stella-brouwerij in Leuven gebruiken om planten en bomen water te geven. De eerste lading water van 20.000 liter werd maandag afgenomen.

Lees meer over:
stellarestwaterherent

De Leuvense brouwerij van AB InBev heeft al enkele partners, waaronder Boerenbond, die op de site in Leuven gezuiverd restwater kunnen komen halen. De stad Leuven komt al sinds 2018 geregeld langs, lokale landbouwers sinds 2020. Recent werd een samenwerking met de brandweer van Oost-Brabant opgezet. Na een nieuwe oproep van de brouwer sprong ook de gemeente Herent op de kar.

"Nadat onze samenwerking met De Watergroep was afgelopen, gingen we op zoek naar alternatieven", zegt schepen van Leefmilieu Jan Schelstraete (Open Vld). "In deze tijden van droogte is water nog belangrijker dan normaal. De brouwerij ligt ook niet ver van onze gemeente: het is een ideale samenwerking."

Circulair

De gemeente zal jaarlijks alvast 60.000 tot 100.000 liter water tanken, maar in principe zijn de hoeveelheden onbeperkt. Als er meer volume nodig is, is dat dus mogelijk. Het water wordt gebruikt om bomen en planten water te geven en om hemelwaterputten bij te vullen.

Als het restwater van de brouwerij niet door andere bedrijven, landbouwers of lokale besturen gebruikt wordt, wordt het gezuiverd teruggegeven aan de rivier de Dijle. "Nu kan het water opnieuw ingezet worden in verschillende processen", zegt Tom Vanbeckevoort, milieucoördinator van de Stella-brouwerij. "Zo maken we de cirkel rond."

De brouwer kijkt ondertussen ook naar nieuwe partners om mee samen te werken. Er lopen gesprekken met het Agentschap Natuur en Bos en er wordt gekeken naar voetbalclub OHL.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek