Heeft EU begrip voor "specifieke situatie"?

De Vlaamse regering gaat de Europese commissie proberen ervan te overtuigen wat respijt te geven gezien de "specifieke situatie" van Vlaanderen. Minister-president Patrick Dewael en de ministers van landbouw (Dua) en ruimtelijke ordening (Dirk Van Mechelen) willen daarover een gesprek met de bevoegde Europese commissarissen Franz Fischler (landbouw) en Margot Wallström (milieu).
21 december 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De Vlaamse regering gaat de Europese commissie proberen ervan te overtuigen wat respijt te geven voor de uitvoering van de nitraatrichtlijn. Reden: de "specifieke situatie" van Vlaanderen. Minister-president Patrick Dewael en de ministers van landbouw (Dua) en ruimtelijke ordening (Dirk Van Mechelen) willen daarover een gesprek met de bevoegde Europese commissarissen Franz Fischler (landbouw) en Margot Wallström (milieu).

Dua kondigde ook aan dat de Vlaamse regering van de Europese Commissie een "derogatie" (afwijking) wil bekomen op de strenge bemestingsnormen die in de kwetsbare gebieden gelden. Momenteel zit men in het kader van het Mestactieplan (MAP) aan 325 kilogram stikstof per hectare, maar dat zou in de kwetsbare gebieden dalen tot 170 kilogram. Dua wil nu voor een aantal teelten een afwijking tot 210 of 230 kilogram.

Dua verklaarde zich tevreden met het signaal van de Vlaamse regering aan de Europese commissie. Ze wil vooral de 8,8 miljard in het kader van het programma plattelandsontwikkeling (POP) veiligstellen. Dua wees erop dat Fishler de verdere uitbetaling van die middelen koppelt aan de afbakening van kwetsbare gebieden. Het POP is een programma dat over zeven jaar loopt tot 2006. Voor twee jaar is Vlaanderen al uitbetaald.

Dua wees erop dat de Boerenbond de afbakening van kwetsbare gebieden koppelt aan een bijkomende vrijwillige afbouw van de veestapel, de zogenaamde warme sanering waarbij landbouwers premies krijgen om met hun activiteit te stoppen. Volgens Dua is dat geen oplossing. Ze heeft voor die sanering voor de periode 2001-2003 in totaal drie miljard ter beschikking. Maar het plan van de Boerenbond zou 30 tot 40 miljard kosten, aldus de minister.

De Boerenbond wil op de begroting 2002 6 miljard extra voor die maatregel. De landbouworganisatie wil daarvoor wel de helft bijdragen, maar de Vlaamse overheid zou de andere helft moeten voorschieten. Bovendien is de begroting 2002 al goedgekeurd in het parlement, aldus Dua, die zich wel bereid verklaarde een en ander te bekijken bij de begrotingscontrole.

Volgens de minister zullen er ook niet genoeg kandidaten zijn om met hun activiteiten te stoppen. Dua ziet meer heil in mestverwerking. De minister zei vrijdag dat er terzake al 70 vergunningen zijn afgeleverd voor 925.000 ton varkensmest, 575.000 ton pluimveemest en 105.000 ton kalvermest. "Er beweegt heel wat op het terrein", aldus Dua.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek