nieuws

Harde acties van radicale Franse wijnboeren

nieuws
De Franse wijncrisis loopt danig uit de hand. Onbekenden gooiden vrijdagochtend dynamietstaven naar het landbouwministerie in Montpellier en Carcassonne. Er was heel wat materiële schade, maar niemand raakte gewond. Voor een kantoor van hetzelfde ministerie in Nîmes werd een auto in brand gestoken. Er wordt gevreesd dat de grote massabetoging in Narbonne, aangekondigd voor 20 april, wel eens uit de hand zou kunnen lopen.
4 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Franse wijncrisis loopt danig uit de hand. Onbekenden gooiden vrijdagochtend dynamietstaven naar het ministerie van Landbouw in Montpellier en Carcassonne. Er was aanzienlijke materiële schade, maar niemand raakte gewond. Voor een kantoor van hetzelfde ministerie in Nîmes werd een auto in brand gestoken.

De aanvallen, die veroordeeld worden door de grote organisaties van wijnboeren, werden opgeëist door het Comité Régional d'Action Viticole (CRAV). Dezelfde groep was ook verantwoordelijk voor brandstichtingen in supermarkten en bomaanslagen op kantoren van wijnhandelaars in de Languedoc-Roussillon, vorige maand. De groep CRAV was tot voor kort onbekend.

Minister van Landbouw Dominique Bussereau zei dat explosies het werk waren van "een paar geïsoleerde individuen die het imago van de hele wijnindustrie ernstige schade toebrengen". Er wordt gevreesd dat de grote massabetoging in Narbonne, aangekondigd voor 20 april, wel eens uit de hand zou kunnen lopen.

De wijnbouwers in de Languedoc, zowel de traditionele organisaties als de onbekende radicalen van de CRAV, willen dat de 70 miljoen euro subsidies en 3 miljoen euro exportsteun - die de Franse regering al eerder beloofde - worden verhoogd. Het hele beneden- en middensegment van de Franse wijnindustrie is de afgelopen twee jaar in een diepe crisis gesukkeld door een daling van de binnenlandse vraag en door de verovering van de buitenlandse markten door wijnen uit Australië, Chili, Italië en de Verenigde Staten.

Vorige wijncrisissen in Frankrijk gingen meestal over de concurrentie van goedkope rode tafelwijnen. Frankrijk, nog altijd de grootste wijnexporteur ter wereld, blijft nu echter ook met enorme overschotten aan rode en witte wijn uit het middensegment zitten. In 2004 daalde de waarde van de Franse wijnexport voor het zesde jaar op rij. De productie van wijn steeg met 24 procent in volume. In Frankrijk zelf is de wijnconsumptie gedaald tot 50 liter per volwassene per jaar. In de jaren zestig was dat nog 100 liter.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek