Goudjakhals nieuwste diersoort in Vlaanderen?

Limburg mag zich alweer klaarmaken om een nieuwe diersoort welkom te heten. De vzw Welkom Wolf krijgt de laatste tijd namelijk meer en meer meldingen van een dier dat wel eens de goudjakhals zou kunnen zijn.

22 augustus 2022  – Laatste update 22 augustus 2022 18:38
Lees meer over:
goudjakhals-header

Het is een kwestie van tijd voor de jakhals met 100% zekerheid gespot wordt in België, meent Jan Loos van vzw Welkom Wolf. Het dier komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Europa en Turkije maar is al langer bezig aan zijn opmars in Europa. ''In Nederland is het dier al zeven keer gespot en ook in Duitsland en Frankrijk is de jakhals al aanwezig. Zeven jaar voor de wolf arriveerde in Limburg, voorspelden we zijn komst al. Vandaag doen we dat opnieuw met de jakhals al kan het veel minder lang duren voor het dier in Limburg een nieuwe thuis vindt."

Bij het Agentschap voor Natuur en Bos bevestigen ze dat de soort nooit formeel geregistreerd is in Vlaanderen, mar wel dat na de waarnemingen in Duitsland en Nederland de goudjakhals ook in Vlaanderen verwacht wordt. Voor de Limburgse wolvenpopulatie – ondertussen met 13 -  is de komst van de jakhals minder goed nieuws. ''De jakhals zal misschien weinig kunnen veranderen aan het territorium van de wolf,"" zegt Loos, ''Maar gelukkig zal de wolf er niet mee zijn. Beide diersoorten zijn jagers en de wolf doet dat zelfs ook op de jakhals. Ze kunnen dus niet in hetzelfde gebied gaan wonen. Als je bedenkt dat de wolf Noord-Limburg heeft uitgekozen om te leven, is het goed mogelijk dat de jakhals eerder naar het zuiden van de provincie zal trekken. De eerste meldingen die op de jakhals zouden kunnen wijzen, kwamen trouwens voornamelijk uit de Voerstreek, vlakbij de Nederlandse grens."

Maar Zuid-Limburgers moeten zich nog niet direct zorgen maken over de komst van de jakhals. ''Het is zeker mogelijk dat de jakhals wel eens op vee gaat jagen zoals de wolf, maar vaker zal het om kleinere knaagdieren gaan. Ze eten echt letterlijk alles: van hoefdieren tot ongewervelden, van aas tot eieren, van konijnen tot fruit, van reptielen tot afval. Maar wie al een wolfproof-omheining liet zetten, heeft geluk. Die werkt namelijk ook tegen de jakhals", klinkt het bij Loos.

Bron: HLN

Beeld: Onze Natuur

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek