nieuws

Golfclub moet activiteiten in landbouwgebied stopzetten

nieuws
Het Brusselse Hof van beroep heeft beslist dat de Overijse Golf Club haar golfterrein in Jezus-Eik moet sluiten en in zijn oorspronkelijke staat herstellen. De rechter legde bij niet-naleving van dit bevel een dwangsom op van 5.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro en stelde een deskundige aan die advies moet verlenen over dit herstel.
12 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09

Het Brusselse Hof van beroep heeft beslist dat de Overijse Golf Club haar golfterrein in Jezus-Eik moet sluiten en in zijn oorspronkelijke staat herstellen. De rechter legde bij niet-naleving van dit bevel een dwangsom op van 5.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro en stelde een deskundige aan die advies moet verlenen over dit herstel.

Het golfterrein werd in 1988 zonder bouwvergunning aangelegd in een landbouw- en bosgebied dat grenst aan het Zoniënwoud. Gezien het een kwetsbaar natuurgebied betreft, zijn deze inbreuken nog steeds niet verjaard. De rechtszaak werd een vijftal jaren terug aangespannen door de Vlaamse overheid, de gemeente Overijse en de Vlaamse Jongeren Overijse.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg oordeelde in 2006 weliswaar dat de golfclub bij de aanleg in 1988 overtredingen had begaan tegen de wet op de stedenbouw voor het uitvoeren van reliëfwijzigingen, bouwen van afdaken, verhardingen en dergelijke, maar verzuimde het herstel op te leggen omdat de overheid volgens de rechter te lang gedraald had met het inspannen van een rechtszaak. Hiertegen was beroep aangetekend.

Burgemeester Dirk Brankaer (OV2002) van Overijse reageert verheugd op het vonnis. "Het gerecht heeft gezegevierd. Men kan niet ongebreideld de ene bouwovertreding na de andere begaan en, niettegenstaande dat men daarop gewezen wordt, gewoon blijven voortdoen. Ze hebben bovendien geen enkele poging ondernomen om zich in regel stellen, maar daarentegen nieuwe overtredingen blijven maken. Voor de rechtszekerheid is dit vonnis een heel goede zaak", aldus Brankaer.

Volgens de burgemeester is met dit vonnis de juridische slag wellicht nog niet gestreden. Hij verwacht dat de golfclub cassatie zal aantekenen tegen de beslissing. De zaak sleept ondertussen al 21 jaar aan. Ondanks het feit dat het illegale golfterrein al in 1988 werd aangelegd, duurde het tot 2004 voor hiertegen rechtsprocedures werden opgestart. Brankaer wijt dit onder meer aan het feit toenmalig golfclubvoorzitter Eric Schamp van 1994 tot 2000 burgemeester van Overijse was.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek