nieuws

"Goedkopere vleessoorten winnen terrein op rundvlees"

nieuws
In 2011 groeide de wereldwijde vraag naar vlees, maar het zijn vooral de goedkopere vleessoorten die in trek zijn. De consumptie van rundvlees gaat echter jaar na jaar achteruit. “Daardoor is de prijs van kwaliteitsvlees laag, terwijl het minderwaardige rundvlees historisch hoge prijzen bereikt”, zegt het Belgian Meat Office.
13 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17

In 2011 groeide de wereldwijde vraag naar vlees, maar het zijn vooral de goedkopere vleessoorten die in trek zijn. De consumptie van rundvlees gaat echter jaar na jaar achteruit. “Deze trends hebben een nooit geziene impact op de Belgische prijsvorming voor rundvlees: de prijs van kwaliteitsvlees is laag, terwijl het minderwaardige rundvlees historisch hoge prijzen bereikt”, zegt het Belgian Meat Office.

Het Belgian Meat Office (BMO) van VLAM geeft elk jaar toelichting bij de cijfers van de Gira Meat Club, een panel van specialisten van over heel de wereld die de evoluties in het vleesverbruik op de voet volgen. Daaruit blijkt dat zich in 2011 een stijgende vraag naar vlees voordeed ondanks de beperkte economische groei. Het zijn vooral de goedkopere vleessoorten die het goed deden. “Zo is er wereldwijd een verschuiving van rood vlees naar gevogelte”, aldus BMO.

In tegenstelling tot de globale trend van wereldwijd stijgend vleesverbruik, gaat de consumptie van rundvlees jaar na jaar achteruit met ruim één procent. De prijs evolueert in omgekeerde richting: sinds 2000 stegen de prijzen voor rundvlees met 50 procent op de wereldmarkt. Het Belgische kwaliteitsrundvlees volgt deze prijsevolutie niet. “Ook leiden de hogere rundvleesprijzen niet tot een beter inkomen voor de veehouders. De druk op de marges nam toe als gevolg van de stijgende grondstoffenprijzen”, klinkt het.

Door de sterke Braziliaanse munt is de import van rundvlees uit Brazilië teruggelopen. Op amper vijf jaar tijd halveerde de Braziliaanse rundvleesexport tot amper 15 procent van de wereldhandel in rundvlees. Sinds 2011 is de Verenigde Staten opnieuw de grootste exporteur van rundvlees. Een forse stijging van de vraag op de interne Braziliaanse markt is de stuwende kracht achter de hoge prijzen. De export naar Europa is teruggevallen op ongeveer een derde.

De ontwikkelingen in de zuivelsector sturen wereldwijd het aanbod aan rundvlees. Zo is de Russische veestapel als gevolg van extreme droogte op twee jaar tijd gekrompen met 40 miljoen stuks. Bovendien zorgen de hoge zuivelprijzen ervoor dat de melkveehouderij prioritair is. “In dat kader is het des te opmerkelijker dat de prijs voor varkensvlees op de Russische markt hoger is dan die van rundvlees, wat wereldwijd een uitzondering is”, weet het Belgian Meat Office. Voor Europa is Rusland met een exportaandeel van 15 procent een groeiende afzetmarkt.

De Europese productie en consumptie van rundvlees vertoont een dalende trend. Sinds 2010 daalt de consumptie zelfs sneller dan de productie, waardoor de EU-rundvleesexport opnieuw belangrijker wordt. In 2011 was het geëxporteerde volume rundvlees zelfs groter dan het importvolume. De Belgische export van rundvlees blijft de laatste jaren stabiel steken op ongeveer 200.000 ton, waarvan 40.000 ton levende export van dieren.

De aanslepende eurocrisis doet consumenten steeds minder vlees en goedkopere vleessoorten kopen. Voor 2011 liep het rundvleesverbruik terug met 2,7 procent, tot een niveau van 15,9 kilo rundvlees per persoon. Sinds 2000 daalde het aandeel dat rundvlees inneemt in het budget van totale vleesaankopen van 22 naar 19 procent.

“Deze trends hebben een nooit eerder gezien impact op de prijsvorming in België. Waar de betere kwaliteitsklassen alle moeite hebben om hun prijsniveau te handhaven, noteert het minderwaardige rundvlees van lagere karkasconfirmatie historisch hoge prijzen”, zo blijkt uit de cijfers van de Gira Meat Club.

Bovendien zijn de substitutiemogelijkheden met goedkoop varkensvlees eerder beperkt. Volgens BMO wordt ook in Europa het rundvleesgebeuren steeds meer gestuurd door de stemming op de zuivelmarkten, want 65 procent van het Europese rundvleesaanbod wordt momenteel ingevuld met karkassen van melkkoeien.

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek