Goede voornemens, ook voor je tuin

2020 zal ons – naast het coronajaar – waarschijnlijk ook bijblijven als het jaar van de wandelingen. Nooit hebben we zoveel gewandeld, nooit waren we zoveel buiten. Om dat gevoel ook dichter bij huis vast te houden, kan je je tuin inschakelen. Hieronder vind je alvast wat tips om in 2021 mee aan de slag te gaan.

4 januari 2021  – Laatste update 4 januari 2021 15:59
Lees meer over:

Wat is je tuin meer dan een stukje natuur? Maak van je lapje grond een klein natuurgebiedje en zaai volop bloemen: mooi om naar te kijken én meer voedsel voor bijen en hommels. Zorg voor variatie in planten, dat is des te interessant voor insecten. Wil je meer vogels in de tuin? Kies dan voor een haag in plaats van een schutting. En nog twee makkelijke tips voor de luie tuinier: laat stroken in je gazon lang groeien en plant er inheemse bloemen in en ruim dit jaar wat minder op, kleine rommelhoekjes zijn ideale verstop- en voedselplekken voor insecten, padden, salamanders, egels, vogels...

Verandering van spijs doet eten

Als de coronalente ons één ding geleerd heeft, is het wel dat we, ondanks gesloten tuincentra en plantenkwekerijen, nog altijd heel veel zelf konden kweken. Groenten, kruiden, bloemen: iedereen ging aan het zaaien. Zelfs wie maar een klein lapje grond in een volkstuin had, of een balkon in de stad, kweekte zijn eigen groenten en fruit. Zelf zaaien wordt hip in 2021. Tip: sla je zaden zo snel mogelijk in, de meest bijzondere soorten zijn het eerst op. Beginnen je groene vingers nu al te jeuken? Reukerwtjes en anjers (Dianthus barbatus) kun je nu al in huis of in de serre voorzaaien.

Plant een boom

Tot maart kun je nog volop bomen planten. Daarmee doe je iets heel concreets voor het klimaat: een boom zorgt voor schaduw, verkoeling én hij zuivert de lucht. En dat hoeft beslist geen grote boom te zijn. Struikbomen als het krentenboompje (Amelanchier), natuurlijk ogende, meerstammige bomen zoals de zevenzonenboom (Heptacodium) of een laagstam fruitboom passen in elke doorsneetuin.

tuin-boom-aanleggen

Yes, regen!

Onze tuinen drogen uit, en daar zijn we zelf mede verantwoordelijk voor. Kies dit jaar dus voor vernieuwende, doorlaatbare materialen voor je oprit (grasdallen, poreuze straatstenen), paden (grind, waterdoorlatende klinkers, breukstenen met kruipplantjes of stroken gras tussen) en terras (hout, steentapijt). Ook interessant: een wadi. Een kleine put in je tuin, waar overtollig water van flinke winterregenbuien in blijft staan, om langzaam in de bodem te trekken. Zo'n wadi hoeft niet meer dan een klein niveauverschil in je gazon zijn. Met goed watermanagement kun je je tuin in droge, hete zomers wél mooi houden, zonder extra gieten en sproeien.

Haal het zuiden naar hier

Warmer en droger weer vraagt om andere planten, uit warmere, drogere streken. Durf te experimenteren! Jasmijn, passiebloem en de trompetbloem (Campsis radicans) en tropische planten als bananen en palmbomen lopen hier steeds minder vorstgevaar. En waarom geen terrasplanten als oleander, Agapanthus, yucca, aronskelk, fuchsia of Alstroemeria in volle grond planten? Probeer de nieuwelingen mondjesmaat uit, veel hangt af van bodem en standplaats. Hoe zwaarder de grond en hoe meer noordoostenwind in je tuin, hoe groter het gevaar op bevriezing.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek