Theezakjes onthullen bodemkwaliteit van Limburgse tuinen

Zes op tien, dat is de gemiddelde score die de Limburgse tuinen krijgen in het Tuinrapport. De bodemgezondheid werd onderzocht aan de hand van theezakjes die door 1.000 tuineigenaren werden geplant. Eén van de vaststellingen uit het onderzoek is dat er meer bacteriën en schimmels in de Limburgse gazons zitten dan in sier- en moestuinen.

20 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 20 maart 2024 13:09 Joris Rigo
Lees meer over:
theezakjes

Tuinscore

Het Belang van Limburg, UHasselt en het Departement Omgeving lanceerden vorige jaar het burgerwetenschapsproject ‘Bodemleven’ dat onderzoek deed naar de kwaliteit van de Limburgse tuingrond. Gedurende drie maanden lagen in 1.000 tuinen in Limburg en enkele grensgemeenten zakjes rode en groene thee begraven. Na de opgraving werden de theebuiltjes samen met een bodemstaal opgestuurd voor verdere analyse. De monsters werden onderzocht op basis van het aanwezige bodemleven, de aanwezige stoffen in de bodem en de bodemeigenschappen zoals temperatuur en vocht. Het resultaat: de Limburgse tuinen halen een gemiddelde score van 6,1 op 10.

De tuingronden blinken uit met een goed gemiddelde voor de activiteit van het bodemleven (8,2/10) en bufferwerking (7,3/10). Op gebied van diversiteit (5,6/10), sponswerking (5/10) en bodembalansen (5,6/10) scoort de gemiddelde tuin niet goed. In het onderzoek werd in totaal ruim 1,1 miljoen vierkante meter tuin opgenomen waarvan 95.000 vierkante meter een lage score haalde. Ongeveer 500.000 vierkante meter haalde de score 'gemiddeld', 390.000 vierkante meter haalde 'goed' en slechts 31.000 vierkante meter scoorde 'heel goed'.

Theezakjes

De theebuiltjes werden onderzocht door bodemdeskundige Sofie Thijs van het Centrum voor Milieukunde van UHasselt en haar team. De mate waarin de thee verteerd is, wijst op aanwezigheid en activiteit van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën die in de bodem leven. Voor planten is een rijk bodemleven gunstig omdat micro-organismen organisch materiaal omzetten in voeding voor planten en om vocht en nutriënten op te nemen. Door middel van groene thee kunnen onderzoekers vaststellen of de bacteriën en schimmels in de tuingrond veel of weinig eten. De afbraak van rode thee laat zien of bacteriën en schimmels snel of traag eten.

Gemiddeld bacterieel bodemleven

Op tien vierkante meter Limburgse grond zitten gemiddeld 2,7 gram micro-organismen, dat is een gemiddeld rijk bacterieel bodemleven. In gazons zijn de meeste bacteriën en schimmels gevonden, gevolgd door sier- en moestuinen. “In gazon ga je minder spitten of graven en dus ga je de mycelia (netwerken van schimmeldraden) minder doorbreken”, verklaart Thijs. “In een moes- en siertuin wordt meer gewoeld en worden de schimmeldraden meer doorbroken.”

VIDEO: Test het bodemleven met je onderbroek
Uitgelicht
Een onderbroek is misschien geen gebruikelijk meetinstrument. Maar voor het meten van het bodemleven in de tuin is het ideaal. Verschillende Vlamingen begroeven twee maanden g...
22 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / HBLV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek