Waarom dealers landbouwvoertuigen zich steeds meer richten op tuinmechanisatie

Door de politieke onzekerheid die met onder andere PAS gepaard gaat, lijkt de rek uit de verkoop van landbouwmechanisatie. Sinds enkele jaren richten dealers van landbouwvoertuigen en -machines hun pijlen daarom meer en meer op de markt van tuinmechanisatie. Dat was te horen op een persbijeenkomst van Fedagrim in Werchter waar de jaarcijfers van de tuinspecialisten werden gepresenteerd. Ook voor Fedagrim, de federatie van landbouw- en tuin mechanisatie, neemt sector een steeds belangrijkere plaats in. “Door maatschappelijke druk zal er alleen maar meer aandacht besteed worden aan tuinaanleg.”

4 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 juli 2023 9:12
Lees meer over:
tuin-grasmaaier-1250

De sector van tuinaanleg en tuinmechanisatie maakte gouden tijden door tijdens corona. Mensen waren aan huis gekluisterd en gaven hun geld uit aan renovatie en de (her)inrichting van hun tuinen. “We hebben nooit zo’n goede tijd gekend”, vertelt Gracienne Geenens, voorzitter van de groep tuin- en parkmateriaal bij Fedagrim en commercieel directeur van Eliet uit Otegem dat tuinmachines verkoopt.

Toch komen de gouden tijden, waarover Geenens spreekt, slechts gedeeltelijk terug in de cijfers van Fedagrim. De organisatie, die voor velen in de landbouwsector beter bekend staat als de federatie van landbouwmechanisatie en stallenbouw, verdedigt ook de belangen van bedrijven die tuinmachines maken, verkopen en verdelen. In de jaarcijfers van de leveranciers van tuin- en parkmachines is een bescheiden groei merkbaar in 2020 en 2021.

Zo steeg de verkoop van grasmaaiers bijvoorbeeld van 73.664 in 2019 tot 77.066 in 2020, 87.709 in 2021 en 89.392 vorig jaar. Het is een behoorlijke groei, maar de verkoop piekte nog meer in 2016, toen er 92.757 grasmaaiers verkocht werden. “Dat heeft alles te maken met de problemen aan productiezijde”, vertelt Hans Verstreken, coördinator federatiewerking bij Fedagrim. “De vraag lag extreem hoog, maar door problemen op de productiesites, waar coronamaatregelen golden, en in de supply chain, waar onderdelen niet geleverd werden, konden de constructeurs van tuinmachines de vraag niet bijhouden. Zij hebben hun oude stock helemaal uitverkocht en hanteerden lange levertijden.”

grasmaaierbosmaaiertuinonderhoud

Deze lange levertijden liepen ook vorig jaar door waardoor 2022 een uitstekend jaar was voor de bouwers en verkopers van grasmaaiers, hakselaars, kettingzagen, bosmaaiers en bladblazers. “De effecten van corona blijken structureel te zijn”, klinkt het dan ook in het jaarverslag van Fedagrim over 2022. Zo steeg de verkoop van grasmaaiers verder door tot 89.392 vorig jaar. Dit zijn de verkoopcijfers van Fedagrim-leden, die zo’n 80 procent van de totale Belgische markt vertegenwoordigen. De organisatie heeft 145 leden, waarvan er 35 importeurs of constructeurs van tuinmachines zijn. “Daarnaast zijn er zo’n 65 dealers die naast landbouwvoertuigen ook tuinmachines verkopen”, vertelt Verstreken.

Differentiatie

Deze dealers oriënteren zich vooral op landbouwmechanisatie, maar doen er sinds enkele jaren tuinmachines bij”, vertelt Geenens. “Door de politieke onzekerheid in de landbouw, loopt de verkoop ook deuken op. De markt is duidelijk volgroeid. Daarom richten traditionele dealers van landbouwvoertuigen zich meer en meer op tuinmachines.” Fedagrim zegt medio juni de jaarcijfers van de verkoop van landbouwvoertuigen en stalsystemen nog niet rond te hebben. “Dat verwachten we rond Agribex”, vertelt Verstreken. Agribex, de landbouwbeurs in Brussel die in december doorgaat, wordt georganiseerd door Fedagrim.

In de jaarcijfers van tuinmachines is nog een belangrijke trend zichtbaar, namelijk de opkomst van elektrische machines. Vooral in het segment van bosmaaiers is dat goed zichtbaar. Terwijl het aandeel elektrische bosmaaiers in 2021 nog nihil is, zijn de meest verkochte bosmaaiers in 2022 elektrisch. In de grasmaaiers is deze trend al langer gaande, maar blijft benzine een belangrijk aandeel houden. Dit heeft ook te maken met het vermogen van de grasmaaiers die elektrificatie van de machines met een hoger vermogen moeilijk maakt.

Trends: elektrisch en autonoom

Fedagrim verwacht zeker verdere verschuivingen naar elektrisch en op termijn ook naar zelfrijdende werktuigen als de technologie zich verder ontwikkelt. Behalve het feit dat deze werktuigen geen vervuilende stoffen uitstoten, is een elektrische aandrijving ook ergonomischer (minder trillingen) en werkt ze stiller. Het is om deze redenen dat ook openbare besturen tuinmachines op benzine willen bannen uit de steden. Omdat het elektrische aanbod van machines met een hoog vermogen, zoals bijvoorbeeld ook kettingzagen, nog relatief beperkt is, blijft een verplichting vooralsnog uit.

Een andere administratieve maatregel die de ontwikkeling van park- en tuinmachines sterk zal beïnvloeden, is de herstelbaarheidsindex die de Vlaamse overheid wil invoeren, een index waaruit de mate van herstelbaarheid van een machine blijkt. “Deze maatregel is bedoeld om de verkoop van machines met een langere levensduur, machines die makkelijker gerepareerd kunnen worden, te boosten. Dit gaat ten koste van de goedkopere “wegwerpmachines” die in veel doe-het-zelf zaken te verkrijgen zijn”, klinkt het. 

Biodiversere tuinen

Het duurzaamheidsstreven en het belang dat bijvoorbeeld gehecht wordt aan diversiteit, blijkt volgens Fedagrim ook uit het aanbod van machines. Zo zijn er robotmaaiers op de markt die een gedeelte van het gazon ongemoeid laten, zodat insecten en bijen er vrij spel krijgen. Ook de sterke groei in de verkoop van bosmaaiers is volgens Geenens een signaal dat de biodiversere tuin in opmars is. “Particulieren en gemeenten laten het gras langer groeien, waardoor uiteindelijk een bosmaaier nodig is om de zaak te onderhouden.”

Gracienne Geenens

Dit jaar verwachten we een krimp, maar de toekomst ziet er rooskleuring uit voor de tuinsector, door de gestegen aandacht voor tuinen

Gracienne Geenens - Fedagrim

Door het maatschappelijke belang dat aan groen gehecht wordt, zien de aanbieders van tuinmechanisatie de toekomst rooskleurig in. “Er zal alleen maar meer aandacht aan tuinen en parken besteed worden.” Dat wil overigens niet zeggen dat de sectororganisatie dit jaar goede cijfers denkt te draaien met haar leden. De voorbije jaren zijn veel machines uitgeleverd waardoor er nu sprake is van overstock bij de dealers. “Daarbij drukken de duurdere kosten voor levensonderhoud momenteel op de vraag en was ook het weer niet gunstig voor de sector”, besluit Geenens die dit jaar een behoorlijk krimp verwacht. “De effecten van corona zijn momenteel uitgewerkt.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek