Gentechniek brengt schurfteresistente appel in beeld
nieuwsKarel van der Linden, directeur van Inova Fruit, kent nog geen tussentijdse balans opmaken van het consumentenonderzoek. De peiling loopt nog anderhalf jaar door. Inova Fruit wil met de onderzoeksresultaten een communicatiebeleid ontwikkelen dat zich richt op de opvattingen van consumenten. Het is goed om te weten of de consument wantrouwend staat tegenover genetisch gemanipuleerde appels en welke vormen van genetische modificatie weerstand oproepen, luidt het.
De ontwikkeling van een schurftvrije appel heeft vooral grote milieuvoordelen door een forse daling van het pesticidengebruik, zegt Van der Linden. Schurftbehandelingen zijn in de toekomst mogelijk overbodig door de toepassing van gentechnieken. Omdat de acceptatie van GGO-appels erg gevoelig ligt, koos Inova Fruit niet voor transgene modificatie, maar voor het inbrengen van appeleigen genen. "Het eindproduct is even veilig als een product dat via klassieke veredeling is ontwikkeld. Het is alleen via een andere route bereikt", klinkt het. Vorig jaar ontdekten onderzoekers in appels een sterk gen voor schurftresistentie.
Lees ook: Interview: Kim De Rijck (De Standaard): "Toelatingsprocedure voor genteelten moet strenger"
Bron: Agrarisch Dagblad