nieuws

Genoom van belangrijke voedingsbacterie ontrafeld

nieuws
Een internationale groep wetenschappers heeft het genoom in kaart gebracht van twee stammen van een melkzuurbacterie die in de voedingssector veel wordt gebruikt. Het onderzoek staat in het decembernummer van Nature Biotechnology.
15 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Een internationale groep wetenschappers heeft het genoom in kaart gebracht van twee stammen van een melkzuurbacterie die in de voedingssector veel wordt gebruikt. Het onderzoek staat in het decembernummer van Nature Biotechnology.

De goedaardige bacterie Streptococcus thermophilus wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van kaas en yoghurt en is dus van groot belang voor zuivelproducenten. Ze is tevens nauw verwant aan ziekteverwekkende bacteriën die onder meer keelontstekingen en hersenvliesontstekingen veroorzaken.

De wetenschappers rapporteren de volledige volgorde van de twee genomen en de samenstelling van de ongeveer 1.900 genen die ze elk rijk zijn. Uit een vergelijking met de genomen van kwaadaardige streptokokkenstammen blijken verschillen in volgorde die kunnen wijzen op verschillen in kwaadaardigheid en zo kunnen helpen om te bepalen welke soorten Streptococcus thermophilus veilig zijn voor menselijke consumptie.

Bron: De Tijd</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek