Genen van koe Dominette volledig in kaart gebracht

Biologen hebben de erfelijke blauwdruk van het rund ontrafeld. L1 Dominette 01449, een Herefordkoe, fungeerde als dna-donor in een onderzoeksproject waaraan driehonderd wetenschappers uit 25 landen zes jaar lang hebben gewerkt. Hun resultaten werden gepubliceerd in Science.
4 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

Biologen hebben de erfelijke blauwdruk van het rund ontrafeld. L1 Dominette 01449, een Herefordkoe, fungeerde als dna-donor in een onderzoeksproject waaraan driehonderd wetenschappers uit 25 landen zes jaar lang hebben gewerkt. Hun resultaten werden gepubliceerd in Science.

Het rund beschikt in totaal over 22.000 genen, waarvan 80 procent gemeenschappelijk met de mens. Een vergelijking van het Hereford-dna met dna-fragmenten van zes andere rassen - Holstein, Angus, Jersey, Limousin, Noors Rood en Brahman - heeft voorts uitgewezen dat het hedendaags rundvee erg diverse wortels heeft in Afrika, Azië en Europa.

Eerder werden reeds de genomen van honden, chimpansees, ratten, katten, vogelbekdieren, muizen, buidelratten en, niet te vergeten, de mens gepubliceerd. Het is de eerste keer dat het dna van een nutsdier werd gesequenced. Als de genenkaart van het rund kan helpen om diervoeder straks op een efficiëntere manier in melk en biefstuk om te zetten, zonder dat daarbij antibiotica en andere groeibevorderaars nodig zijn, dan zal ze de investering waard geweest zijn, merkt De Standaard op.

De totale kostprijs van het project werd niet bekendgemaakt, maar een genoomanalyse van een zoogdier kost al snel enkele miljoenen euro.

Meer informatie: The Genome Sequence of Taurine Cattle

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek