Gaza mag valentijnsanjers exporteren

Naar aanleiding van Valentijn maakt Israël een uitzondering op zijn handelsblokkade van Gaza. 25.000 anjers mogen geëxporteerd worden naar Europa.
13 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Naar aanleiding van Valentijn maakt Israël een uitzondering op zijn handelsblokkade van Gaza. 25.000 anjers die in het Palestijnse gebied gekweekt werden, mogen geëxporteerd worden naar West-Europa. Vóór juni 2007, toen de blokkade werd ingesteld als gevolg van de machtsgreep door Hamas, was de uitvoer van anjers en aardbeien een van de enige bronnen van inkomsten voor de inwoners van Gaza.

De toezegging is er gekomen onder druk van Nederland. Voorlopig is sprake van slechts één lading, en volgens de Israëlische autoriteiten mag de maatregel niet geïnterpreteerd worden als een teken van gewijzigd beleid. Voor de duizenden telers in Gaza rest weinig anders dan hun productie als voeder aan de schapen te geven.

Hoewel de anderhalf miljoen inwoners van Gaza valentijnsdag niet vieren omdat ze het als een westerse feestdag beschouwen, zijn de anjers er ook in de winkels opgedoken, naast rode harten en andere hartstochtelijke hebbedingetjes. Of Valentijn dit jaar bij ons een hoogvlieger wordt, is nog maar de vraag. De consument geeft door de crisis minder uit voor het liefdesfeest, zo blijkt uit een onderzoek van OIVO.

Vooral de lage sociale groepen schroeven de uitgaven terug. Een op de vier verbruikers viert valentijnsdag. 51 procent gaat op restaurant eten, 31 procent opteert voor een romantisch etentje thuis. Een derde geeft een cadeautje. "De crisis laat zich echter ook hier voelen. De consumenten beschouwen Valentijn als een commercieel opgeklopt feest en veel van hen hebben het budget voor deze dag dan ook verminderd", besluit OIVO.

Bron: Belga/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek