Garnalenslag op Noordzee zet visserijsector te kijk
nieuwsDe garnalenslag tussen de kuststeden is begonnen met uitlatingen van de Oostendse schepen Yves Miroir (sp.a). Die stelde afgelopen week dat de garnalen in Zeebrugge van mindere kwaliteit zijn omdat ze niet krullen. Dat is een zware beschuldiging voor een garnalenvisser, want een levende garnaal die in het kokend water gegooid wordt, krult zich tijdens de laatste beweging van zijn leven. Alleen dode garnalen zijn rechte visjes. Je zal er zo eens eentje aantreffen in een kilo, maar nooit vier of vijf.
De twisten tussen Zeebrugge en Oostende zijn hoogst merkwaardig. De vissers halen dezelfde beestjes boven uit dezelfde wateren, en bereiden ze op de typische Belgische wijze. De garnalen worden aan boord gekookt in zeewater, met zout, en dat geeft de enige echte smaak aan de wereldberoemde Belgische grijze garnalen.
Volgens Miroir worden de Zeebrugse garnalen eerst naar Marokko versast om er gepeld te worden. Bovendien weet de schepen dat de garnalen op de grote Zeebrugse vissersschepen lange tijd in een kookpot met zoet water worden gegooid, waardoor ze een langwerpige vorm krijgen. "In Nieuwpoort en Oostende krullen de garnalen nog zoals het moet".
Johan Van de Steene, directeur van de Zeebrugse Visveiling, is woedend. "Er is een warenhuisketen dat onze garnalen verkoopt onder het label Zeebrugge-garnalen. Wat moeten die klanten niet denken? Wist u trouwens dat Nieuwpoort in de Zeebrugse Visveiling garnalen komt kopen? En dan maar zeggen dat de garnalen van Nieuwpoort beter zijn dan de onze".
Bron: De Standaard/Het Laatste Nieuws