Gaat Belgische tabaksteelt in rook op?
nieuws"Dat zou de doodsteek betekenen voor de Belgische tabaksteelt", zegt Joris Wyseur, voorzitter van het Belgisch Tabakssyndicaat. "Daarbij vergeet men vaak dat onze teelt een inkomen verschaft aan enkele honderden families. Om dan nog niet te spreken over de vele seizoenarbeiders die jaarlijks tewerkgesteld worden".
Op dit ogenblik verbouwen 262 Belgische tabakstelers zes tabaksvariëteiten. Het gaat om Filippijn, Burley, Paraguay, Appelterre, Petit Grammont en Semois. De Vlaamse productiegebieden zijn Leuven, maar vooral de streek rond Wervik. Met een areaal van ongeveer 350 ha en een productie van ongeveer 1.600 ton is België de kleinste van de tabaksproducerende landen in de EU.
"De tabaksteelt in België is een familiaal gebeuren", legt Wyseur uit. "De arbeid wordt vooral door de planter en zijn gezin geleverd. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt die heel wat handenarbeid vereist gezien de beperkte mogelijkheid tot mechanisatie. Aan de teelt van één hectare tabak moet ongeveer 1.800 uren werk worden besteed. Dat is 120 keer meer tijd dan de teelt van één ha maïs..."
Bron: Boer&Tuinder