Fytolicentie aanvragen kan vanaf 1 september

Vanaf 1 september kan de fytolicentie aangevraagd worden. Dit is een certificaat dat professionele gebruikers, distributeurs en voorlichters nodig hebben om in de toekomst nog gewasbeschermingsmiddelen te mogen gebruiken, verhandelen of er advies over te geven. De FOD Volksgezondheid beloont vroege aanvragers met een langere geldigheidsduur van de licentie.
30 augustus 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:23
Lees meer over:

Vanaf 1 september kan de fytolicentie aangevraagd worden. Dit is een certificaat dat professionele gebruikers, distributeurs en voorlichters nodig hebben om in de toekomst nog gewasbeschermingsmiddelen te mogen gebruiken, verhandelen of er advies over te geven. Vanaf 25 november 2015 zal die fytolicentie verplicht worden in het kader van een Europese richtlijn voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

In augustus 2012 werd al een eerste stap gezet in de richting van de fytolicentie door het onderscheid te maken tussen producten voor professioneel en niet-professioneel gebruik. Alleen gebruikers van die laatste groep zijn vrijgesteld van de verplichting om een fytolicentie te hebben. Zij zullen dan ook alleen nog middelen kunnen kopen voor niet-professioneel gebruik.

Wie middelen voor professioneel gebruik wil aankopen of gebruiken, moet vanaf 25 november 2015 over een fytolicentie beschikken. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert of de adviezen die je geeft, zal je een ander niveau van fytolicentie nodig hebben. Er zijn drie categorieën: P1 – assistent professioneel gebruik, P2 – professioneel gebruik en P3 – distributie en voorlichting. Land- en tuinbouwers hebben minstens een P2-licentie nodig, zelfs als je alle spuitwerkzaamheden laat uitvoeren door een loonsproeier en zelf af en toe een rugsproeier hanteert.

Om een fytolicentie te krijgen, moet je bewijzen dat je over de nodige kennis beschikt om op een correcte manier om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Wie land- of tuinbouwonderwijs gevolgd heeft, zal afhankelijk van de gevolgde studies een fytolicentie P1, P2 of P3 kunnen krijgen als tijdens die opleiding de nodige vakken over gewasbeschermingsmiddelen werden gegeven. Wie niet over een diploma beschikt, zal moeten slagen voor een examen, al dan niet na het volgen van een cursus.

Van 1 september 2013 tot 31 augustus 2015 wordt er wel een overgangsperiode ingesteld waarin je ook ervaring kunt inroepen om de nodige kennis te bewijzen. Iedereen die minimaal twee jaar beroepservaring heeft met gewasbeschermingsmiddelen zal een fytolicentie P1 of P2 kunnen krijgen, zowel land- en tuinbouwers zelf als de personen die meewerken op het bedrijf en fytoproducten gebruiken. Per bedrijf zullen meerdere personen een fytolicentie kunnen aanvragen. De aanvraag voor zo’n licentie is kosteloos. Wie een fytolicentie P3 wil krijgen, zal vijf jaar ervaring moeten aantonen. Voor hen kost de aanvraag 220 euro.

Wie zo’n licentie nodig heeft, wacht beter niet te lang met de aanvraag. De FOD Volksgezondheid beloont vroege aanvragers met een langere geldigheidsduur van de licentie. Wie de aanvraag voor 31 augustus 2014 doet, mag rekenen op een fytolicentie die zeven jaar geldig is. Bij een aanvraag tussen 1 september 2014 en 28 februari 2015 is de geldigheidsduur zes jaar en tussen 1 maart 2015 en 31 augustus 2015 is die vijf jaar. Na 25 november 2015 is een fytolicentie standaard zes jaar geldig.

Meer informatie: www.fytolicentie.be

Bron: Boer & Tuinder/PCA Nieuwsbrief

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek