nieuws

Fruittelers wanhopig op zoek naar plukkers

nieuws
Enkele dagen voor de fruitoogst van start gaat, zitten de fruittelers nog meer dan vorig jaar met de handen in het haar. Voldoende goede fruitplukkers aantrekken lukt niet, ondanks affiches, borden en advertenties in reclamebladen. Fruit plukken is financieel zeer lonend, maar de mensen willen het gewoon niet, zeggen de fruittelers.
30 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Enkele dagen voor de fruitoogst van start gaat, zitten de fruittelers met de handen in het haar. Nog meer dan de vorige jaren. Voldoende goede fruitplukkers aantrekken lukt niet, ondanks affiches, borden en advertenties in reclamebladen. Fruit plukken is financieel zeer lonend, maar de mensen willen het gewoon niet, zeggen de fruittelers.

"De mensen willen gewoon geen fruit plukken", stellen fruittelers Guido Maris, Johan Gijsens en Marc Vandermeulen. Jarenlang hebben ze alleen met Belgen gewerkt, maar vanaf het ogenblik dat het plukken officieel gemaakt werd, haakten de Belgen af. "De wettelijke normen werden veel te streng. Stel dat een vrouw wiens man ziek of werkloos is, wil fruitplukken. De vrouw in kwestie mag in dat geval slechts een beperkt bedrag bijverdienen en heeft er in feite geen financieel voordeel bij".

"Vervolgens hebben we een tiental jaar Belgische Turken als fruitplukkers gehad, maar die haakten af wegens de leeftijd. Hun kinderen hebben ander werk of krijgen stempelgeld. Ze keren ons de rug toe", aldus de drie telers. Een ander probleem is dat de ramadam, de islamitische vastentijd, midden in de fruitpluk valt. De fruittelers ervaren ook dat Turken de vakantie in hun moederland graag rekken omdat het leven er goedkoper is.

"Anderzijds leren onze kinderen niet meer werken, wat vroeger wel het geval was Er is alleen nog tijd voor studie en ontspanning. We moeten de jeugd opnieuw leren werken, ze kansen geven. Vele jongeren en volwassenen zijn niet gemotiveerd om te werken. Bovendien schrikt regenweer velen af". De fruittelers hebben ook al ondervonden dat roddel een ander probleem kan zijn. "Mensen uit de buurt zouden zich wel eens kunnen afvragen waarom iemand fruit gaat plukken. Heeft die dat financieel nodig"?

Nochtans doet men er in de sector alles aan om voldoende plukkers te vinden. Affiches met de vraag naar fruitplukkers worden in warenhuizen opgehangen, borden worden langs de weg geplaatst en advertenties in reclamebladen gezet. Het blijkt allemaal geen zin te hebben. Studenten en schoolverlaters kunnen nochtans een flinke stuiver verdienen: 6,50 tot 7,06 euro per uur. "De overheid doet alsof wij Ford Genk zijn. Men moet de Belgen die willen werken, laten werken. Belgen zijn de beste fruitplukkers en consumeren het geld hier. Buitenlanders doen dat vaak in het land van herkomst", aldus de fruittelers.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek