Fruitteler is een nieuw knelpuntberoep

Uit recente cijfers van VDAB blijkt dat een job als medewerker in de fruitteelt dit jaar een nieuw knelpuntberoep is geworden, en dan vooral in de provincie Limburg. “Maar liefst 62,9 procent van de vacatures bij VDAB voor deze job, komen uit Limburg” reageert Europees Parlementslid en schepen van fruitteelt in Sint-Truiden, Hilde Vautmans (Open Vld). “Het hoog aantal vacatures in de sector mag geen structureel probleem worden.”

29 januari 2021  – Laatste update 29 januari 2021 13:17
Lees meer over:

Corona houdt de wereld al bijna een jaar lang in zijn greep. De overheidsmaatregelen om de pandemie te bestrijden en de onzekerheid over het economisch herstel hebben uiteraard een grote impact op beslissingen van werkgevers over nieuwe aanwervingen. “Uit ons jaarlijks onderzoek naar de knelpuntberoepen blijkt alvast dat het zeer moeilijk te voorspellen is in welke mate de zoektocht naar personeel tijdelijk dan wel structureel de gevolgen zal dragen van deze onzekerheid”, klinkt het bij de Vlaamse Dienst Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). “De lijst van knelpuntberoepen ziet er in 2021 dan ook iets anders uit dan andere jaren.”

Nieuw in de lijst dit jaar: medewerker in de fruitteelt. “Dat een job in de fruitteelt dit jaar is opgenomen in de lijst met nieuwe knelpuntberoepen, hoeft niet te verbazen”, reageert Hilde Vautmans, schepen van fruitteelt in Sint-Truiden en Europees parlementslid. “Het hoge aantal vacatures kunnen we namelijk verklaren door de coronacrisis. We hebben allemaal gezien dat het tijdens de eerste lockdown bijzonder moeilijk was om de buitenlandse seizoensarbeiders hier te krijgen.”

Inzetten op nieuwe arbeidskrachten, een leefbare sector met eerlijke prijzen en de nodige steun voor jonge boeren en ondernemers blijven de werkpunten

Hilde Vautmans - Schepen fruitteelt Sint-Truiden

VDAB speelde hierop in door een oproep te lanceren naar werkgevers in de sector om vacatures te plaatsen zodat tijdelijk werklozen konden bijspringen in de land- en tuinbouw. “Maar corona of niet: deze cijfers doen ons nogmaals beseffen hoe belangrijk deze sector is voor onze streek en dat we ze moeten koesteren”, aldus Hilde Vautmans. “We moeten er vooral voor zorgen dat dit geen structureel probleem wordt. Inzetten op nieuwe arbeidskrachten, een leefbare sector met eerlijke prijzen en de nodige steun voor jonge boeren en ondernemers blijven de werkpunten.”

De lijst met knelpuntberoepen kan je hier bekijken.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek