Franse vissers vallen Belgische vissersboot aan
nieuws"Donderdag rond de middag voer er ineens een vijftal Franse boten op me af, later groeide dat aan tot een stuk of vijftien", vertelt de schipper. "Drie daarvan gedroegen zich echt agressief, de rest hield zich afzijdig. Ze schreeuwden me toe dat ze me gingen vermoorden, dat 'toi et ton équipage vont nager', dat ze ons gingen laten zinken. Dat heeft tot een uur of drie geduurd".
"Zelfs toen de Franse gendarmerie maritime aan boord kwam ging het door. Ze eisten dat de agenten grondig zouden controleren op overtredingen, en terwijl ik met hen in het ruim was probeerden ze ons nog te rammen". Er sneuvelden ruiten, aldus Ackx, en door de bruuske manoeuvres die hij moest doen om de boten te ontwijken is er mogelijk schade aan de keerkoppeling en de schroef. "Maar gelukkig is er niemand - we waren met vier aan boord - gewond".
De schipper vestigde zich naar eigen zeggen twee jaar geleden in de regio. "Na verschillende gesprekken met de lokale autoriteiten heb ik me vrijwillig onderworpen aan de Franse reglementering". De Thalassa was immers aan het vissen op sint-jakobsschelpen, en daarvoor gelden geen Europese quota, maar Frankrijk werkte zijn eigen regeling uit. "Je mag maximaal 300 kilo per man aan boord halen, er geldt een weekendverbod, je moet alle 24 uur binnenvaren. Wat die Fransen trouwens ook niet allemaal doen", meent Ackx. "Dat soort zaken kan toch echt niet in een verenigd Europa".
Wat op de achtergrond speelt, zo vermoedt directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale, is de algemene economische situatie van de visserij. "Sommige wijten dat verkeerdelijk aan buitenlandse schepen. 'Dit is onze Franse kust, daar moeten geen schepen onder een andere vlag vissen', die redenering. Daar komt voor die regio nog bij dat veel inkomsten uit de visserij komen en er niet zo veel vraag is voor sint-jakobsschelpen, waardoor ook nog eens de prijs laag is".
"De brandstofprijs blijft hoog en de kosten van netten waarmee we op sint-jakobsschelpen vissen, zijn niet te verwaarlozen", zegt Jean Loriullu, reder in Port-en-Bessin en oud-voorzitter van de Organisatie van de vissers van Bas-Normandie. "Dit incident is onaanvaardbaar", voegt hij eraan toe, "maar wel te begrijpen".(KS)
Bron: De Morgen</i>