Franse regering onderneemt actie tegen algenprobleem
nieuwsDe Franse regering trok begin dit jaar 134 miljoen euro uit om de stranden in Bretagne schoon te houden. De hele zomer worden aangespoelde groene algen geruimd om te voorkomen dat de algen gaan rotten en gassen veroorzaken die bij hoge concentraties dodelijk zijn. Milieuverenigingen eisen dat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt: de mest die uitgereden wordt door Bretonse varkenshouders.
Op stranden in Bretagne waarschuwen bordjes de toeristen voor de gevaren van groene algen. Als de algen lang op het strand blijven liggen, drogen ze door de zon en vormt zich een witte bovenlaag. Die laag verstikt de algen die er onder liggen, waarna die gaan rotten. Dat zorgt voor een enorme stank en voor het vrijkomen van gassen die bij hoge concentraties dodelijk zijn.
In 2008 stierven twee honden die op het strand in Bretagne tussen de algen liepen. Vorig jaar kwam een paard om het leven dat op het strand in de algen liep, de berijder werd bewusteloos afgevoerd, maar kon worden gered. Diezelfde zomer kwam ook een chauffeur om het leven die de algen afvoerde. Volgens zijn familie was het giftige gas de oorzaak, maar dat moet nog officieel bevestigd worden.
In de zomer van 2009 werd een officieel onderzoeksrapport aangeboden aan de Franse regering. Het rapport waarschuwde voor een risico op overlijden bij enkele minuten blootstelling aan de gassen van de algen zodat de regering begin dit jaar besloot tot een groot actieplan om de toeristen te waarschuwen en de stranden te ruimen.
De overheid trok 134 miljoen euro uit om de komende vijf jaar de Bretonse stranden schoon te houden. Vanaf deze zomer moet 50 procent van de opgeveegde algen worden verwerkt tot compost, volgend jaar 100 procent. "Dat plan volstaat echter niet als de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt: de dierlijke mest die varkenshouders uitrijden op het veld", zegt Thierry Dereux, voorzitter van de Federatie van Milieuverenigingen.
"De mest die landbouwers op het land verspreiden, zorgt ervoor dat nitraat in rivieren terechtkomt die in zee uitmonden waardoor de algengroei in zee enorm toeneemt", verklaart Dereux. De intensieve varkensteelt is volgens hem de hoofdoorzaak. "Zo'n 60 procent van al het Franse varkensvlees komt uit Bretagne en de productie neemt alleen maar toe".
"De hoeveelheid nitraat in rivieren in Bretagne is in tien jaar tijd gedaald van ongeveer 50 milligram per liter naar zo'n 35 milligram", verdedigt de Franse regering de landbouwers. "En we kunnen verder dalen naar 10 milligram, maar niet van de ene op de andere dag", zei staatssecretaris van Milieubeleid Chantal Jouanno tijdens een recent bezoek aan de Bretonse kust. De komende jaren worden voor dat doel subsidies gegeven aan boeren die een goed project indienen om de nitraatuitstoot verder terug te dringen.
Bron: De Standaard