Frankrijk voor verbod op handel in rode tonijn

Frankrijk heeft zich woensdag achter een verbod op internationale handel in rode tonijn geschaard, een vissoort die met uitsterven bedreigd is. Parijs vraagt wel dat het verbod pas over achttien maanden van kracht wordt, zodat er tijd is om Europese steun te regelen voor de vissers. De vakvereniging voor tonijnvissers is boos.
4 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Frankrijk heeft zich woensdag achter een verbod op internationale handel in rode tonijn geschaard, een vissoort die met uitsterven bedreigd is. Parijs vraagt wel dat het verbod pas over achttien maanden van kracht wordt, zodat er tijd is om Europese steun te regelen voor de vissers. De vakvereniging voor tonijnvissers is boos en voorspelt een grote crisis bij haar leden.

De Franse minister van Ecologie, Jean-Louis Borloo, sprak aan de zijde van zijn collega van Landbouw van een "zware beslissing" die echter "noodzakelijk" is, aangezien de meerderheid van de wetenschappers denkt dat de rode tonijn in zijn voortbestaan bedreigd is.

De uitspraken van Borloo lokten meteen de woede uit van de Franse vissers, ondanks de beloofde compensaties. "We stevenen op een grote crisis af", zei Mourad Kahoul, de voorzitter van een vakvereniging van tonijnvissers (Syndicat des thoniers méditerranéens). Hij eiste een "spoedbijeenkomst" met president Nicolas Sarkozy.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek