Feestdagen zorgen voor piek in de veilingverkoop van groenten en fruit

De BelOrta veiling in Sint-Katelijne-Waver kent drukke weken. Tijdens de feestdagen ligt de vraag een pak hoger en is het de kunst om genoeg groenten beschikbaar te hebben. Vooral spruitjes doen het traditioneel goed, terwijl de peterselieverkoop zelfs maal vier gaat. Waar de telers doorgaans rekening houden met de kersthonger, is het aanbod van tomaten dit jaar lager door de hoge energieprijs. Ook Hoogstraten ziet een verminderd aanbod van tomaten, maar de productie van specialties loopt wel zoals normaal.

23 december 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 december 2021 18:16
Lees meer over:

“Anders dan andere jaren is er dit jaar minder aanbod van tomaat”, vertelt Maarten Verhaegen, divisiehoofd groenteverkoop bij BelOrta. Het mindere aanbod is te wijten aan de hoge energieprijzen waardoor enkele telers de verwarming hebben teruggeschroefd en er minder groei en dus productie plaatsvindt. Dit heeft tot gevolg dat er hoge prijzen genoteerd worden, want de vraag is goed.

“Tijdens de kerstdagen is de vraag traditioneel tot 25 procent hoger dan normaal omdat mensen tijdens de kerst vaak meer verse groenten en fruit eten dan tijdens andere perioden”, vervolgt Verhaegen die spruitjes een typische Vlaamse kerstgroente noemt, "zeg maar de kalkoen onder de groenten". Terwijl de spruitenprijs tijdens het eindejaar traditioneel omhoog de hoogte ingaat, is het kersteffect dit jaar nog groter. “Dat komt vermoedelijk omdat telers minder spruiten hebben opgezet door de slechtere prijsvorming in vorige jaren. Enkele procenten minder teelt heeft meteen een sterk effect op de prijsvorming.”

Voor telers zijn dit topweken. Zij zorgen voor een grotere aanvoer waar mogelijk

Maarten Verhaegen - divisiehoofd groenteverkoop BelOrta

Een ander product dat tijdens kerst opvallend goed draait, is peterselie. “Daarvan verkopen rond de kerstdagen vier keer zo veel volume in als tijdens gewone dagen. “Dat is een product dat als ingrediënt in veel gerechten terugkomt”, verklaart Verhaegen. Doordat deze trend zich jaarlijks voordoet, is de teelt hierop ingespeeld. “Voor telers zijn dit topweken. Zij zorgen voor een grotere aanvoer waar mogelijk.”  

Vrees voor lege schappen

De drukte op de veiling loopt enkele dagen voor op het consumptiedrag in de supermarkten, aldus Verhaegen die opvallende overeenkomsten ziet. “Supermarkten kopen aan het begin van de week grote volumes en hebben schrik dat er niet voldoende zal zijn.”

Dat is volgens hem ook de reden dat consumenten volgende week maandag en dinsdag boodschappen gaan doen. “Zij hebben schrik dat er aan het einde van de week niets meer in de schappen ligt.” Onterecht volgens hem: “Eigenlijk ben je beter af door volgende week donderdag of vrijdag te gaan. Dan zal het veel rustiger zijn in de supermarkt”, zegt hij met een knipoog.

Na de feestdagen kan de veiling bekomen van de hectiek. “De eerste week van het nieuwe jaar kent de verkoop traditioneel een dip en is het rustig. Dan hebben mensen letterlijk hun buik vol en maken zij de restjes in de koelkast op”, besluit Verhaegen.

Aardbeien en specialty-tomaten in Hoogstraten

Bij veiling Hoogstraten gaat het er normaal iets rustiger aan toe rond kerst. De veiling is gespecialiseerd in aardbeien, maar in de winter is het aanbod beperkt. “Onze telers hebben ongeveer tien hectare belichte aardbeienteelt en de winter is uiteraard niet ons hoofdseizoen, maar tijdens kerst zien we wel dat de prijs op de klok hoger ligt”, vertelt Luc Bruneel, manager sales en marketing.

Daarnaast heeft Hoogstraten een behoorlijk aanbod van serregroenten, vooral tomaten. Door de hoge energieprijzen is het aanbod van losse tomaten en trostomaten ook hier flink teruggevallen, zegt Bruneel. “De kostprijs is op dit moment zo hoog dat de kans klein is dat je een voldoende hoge prijs op de klok krijgt.” Een ander verhaal is het voor de specialties, de snoeptomaten. “Deze verkoop loopt, naast de klok vooral via afspraken met de retail. Met het oog op de stijgende energieprijzen zijn er goede afspraken gemaakt en hebben we deze productie kunnen voortzetten. Feit is wel dat door de donkere dagen van de afgelopen periode, de productie op een lager niveau ligt.” Hoogstraten kent 250 hectare tomaten onder glas, 50 procent daarvan is belicht en produceert jaarrond.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek