Farming for Climate wil 1.000 Belgische boerderijen op pad van agro-ecologische landbouw zetten

nieuws

De Belgische vzw Farming for Climate, die landbouwbedrijven financieel ondersteunt bij de transformatie naar agro-ecologische landbouw, blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. In de eerste vijf jaar van haar bestaan, zijn er in België 41 bedrijven omgeschakeld naar agro-ecologische landbouw. Samen zijn ze goed voor 1.600 hectare. De komende vijf jaar wil men 1.000 extra landbouwbedrijven begeleiden in de transformatie. Het geld waarmee de organisatie haar doelen verwezenlijkt, is afkomstig van bedrijven zoals BNP Paribas.

3 december 2024 VILT-redactie
20220511-GUY_4519

Farming for Climate zag in 2019 het levenslicht. De initiatiefnemers zijn burgers die tijdens de klimaatmarsen van hun kinderen besloten om mee actie te ondernemen. Dat doen ze door boerderijen te helpen overschakelen naar regeneratieve landbouw. Via deze omschakeling streeft de organisatie naar herstel van het bodemleven, de biodiversiteit, de waterhuishouding en koolstofopslag.

De voorbije vijf jaar heeft de organisatie 41 boerderijen ondersteund, verdeeld over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. “In totaal is er 1.800 hectare land omgezet en is er meer dan 5.000 ton CO2-equivalent opgeslagen in de bodem”, klinkt het. De vzw trok hiervoor 1,5 miljoen euro uit. “De omschakeling naar agro-ecologische landbouw kost geld. Zo is er de eerste jaren inkomstenverlies en moet er telkens geïnvesteerd worden in nieuwe machines”, vertelt woordvoerder Vincent Dewaersegger.

Het geld is afkomstig van private partijen en tal van organisaties. “We krijgen onder andere bijdrages van Deutsche Bank, BNP Paribas (de bank bevestigt dit aan VILT, red.), Carrefour en recent ook van Elia. De rol van bedrijven is essentieel”, vervolgt de woordvoerder.

1.000 extra bedrijven

Deelnemende boeren gaan een contract aan van drie of vijf jaar. Na afloop van dat contract moet de boer met eigen middelen de agro-ecologische landbouwpraktijken verderzetten. “In principe is er na enkele jaren geen sprake meer van inkomstenderving”, aldus Dewaersegger.

Een voorbeeld van deze ecologische landbouwpraktijken, is het gebruik van natuurlijke bestrijders als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. “En natuurlijke bestrijders kun je aantrekken door de biodiversiteit op je bedrijf te verhogen”, klinkt het.

Sinds het jubileum schakelt de organisatie een versnelling hoger in haar doelstellingen. De komende vijf jaar wil ze nog eens 1.000 landbouwbedrijven assisteren bij de omschakeling naar regeneratieve landbouw. Behalve financiële steun, biedt de organisatie ook technische ondersteuning en monitoring aan. De vzw mikt op een brede waaier aan landbouwbedrijven, van akkerbouw tot veeteeltbedrijven en CSA-boerderijen. “Maar het zijn hoofdzakelijk wel kleinere bedrijven”, aldus de woordvoerder.

Angus-runderen_farming for climate.

Doorzaaimachine maakt ploegloos werken mogelijk

Tot de Vlaamse participanten van het eerste uur behoort Joseph d’Ursel, die onder andere Angus-runderen houdt op het familiaal landgoed van het kasteel van Hex, in de Limburgse gemeente Heks. Hij kiest voor een omschakeling naar biologische landbouw en agroforestry. Ook het gemengd coöperatief bedrijf met korteketenverkoop Boerencompagnie uit Leuven startte een traject bij Farming for Climate, met onder andere het doel om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren alsook het vastleggen van koolstof in de bodem. Om de bodemkwaliteit te verbeteren, investeerde het bedrijf in een rollercrimper en doorzaaimachine om ploegloos te kunnen werken.

Om haar doelstelling van 1.000 bedrijven te verwezenlijken, wil Farming for Climate nu ook samenwerken met lokale overheden en bijvoorbeeld intergemeentelijke waterbedrijven. De volgende stappen omvatten het creëren van duurzame lokale ketens van zaad tot bord, de implementatie van nieuwe agro-ecologische projecten en voortdurend bewustmakingswerk, zodat elke burger, bedrijf of boer een actor in de transitie kan worden.

Nieuwe VLIF-oproep voor omschakeling naar toekomstgericht bedrijfsmodel
Uitgelicht
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceert voor de tweede keer een oproep voor VLIF-steun voor landbouwers die willen omschakelen naar een ander verdienmodel, waarbij zow...
2 december 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Farming for Climate

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek