FAO wijst op goede kenmerken melk tijdens Wereldmelkdag
nieuwsVerschillende studies bewijzen dat zuivelverbruik het risico op bepaalde chronische ziekten helpt te verlagen. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) naar aanleiding van Wereldmelkdag vrijdag. Melkveehouders en medewerkers van Campina, dat in België deelneemt aan het initiatief, deelden tijdens de ochtenddrukte in een aantal NMBS-stations melk uit.
Op Wereldmelkdag wil de FAO stilstaan bij alle goede dingen waar melk voor staat: “de natuurlijke rijkdom, de voedingswaarde en het economische belang voor de voedselketen en landbouw”, schrijft zuivelfabrikant Campina. Volgens recent onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) drinken Vlamingen slechts één glas melk per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid drie à vier glazen bedraagt. Daarenboven blijkt de consumptie van witte melk te dalen naarmate de leeftijd toeneemt. “Het melkverbruik volgt geen stijgende lijn”, weet VLAM-woordvoerster Liliane Driesen.
Die cijfers liggen in de lijn van de resultaten van de Belgische voedselconsumptiepeiling (2004). Daaruit blijkt dat de Belg ouder dan 15 jaar maar gemiddeld één glas melk, melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten per dag inneemt. Daarmee voldoet slechts 3,4 procent van de Belgen aan de minimumaanbeveling voor melk.
“Nochtans heeft melk een belangrijke basisfunctie binnen de actieve voedingsdriehoek, omwille van haar natuurlijke rijkdom aan calcium, maar ook aan andere nutriënten”, stelt Campina. “Calcium is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en jongeren, maar blijft ook broodnodig voor een stevig gestel bij volwassenen en ouderen.”
EVA vzw, het Ethisch Vegetarisch Alternatief, wijst ter gelegenheid van Wereldmelkdag dan weer op de “vele plantaardige alternatieven voor koemelk. Die zijn stuk voor stuk makkelijk verkrijgbaar en gezond, en kunnen ook voedingskundig melk vervangen als ze met calcium verrijkt zijn.” Het Nutrition Information Centre (NICE) merkt in dat kader op dat volgens de actieve voedingsdriehoek alleen calciumverrijkte sojaproducten melk volwaardig kunnen vervangen.
“Andere plantaardige dranken, zoals haver-, amandel-, hazelnoot- en rijstdranken zijn geen volwaardige melkvervangers, zelfs niet als ze met calcium zijn verrijkt. Dit komt vooral door hun laag eiwitgehalte en lage eiwitkwaliteit. Vandaar dat ze door de actieve voedingsdriehoek worden ondergebracht in de restgroep”, legt Inge Coene, voedingsdeskundige van NICE uit.
In de stations van Antwerpen-Centraal, Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters en Namen wordt vrijdag melk uitgedeeld tijdens de 'ochtendspits'.
Bron: Belga