nieuws

FAO: Belg op stek 27 in wereldranglijst vleesconsumptie

nieuws
Belgen eten gemiddeld 82,3 kilogram vlees per jaar. Daarmee staat België op de 27ste plaats in de wereldranglijst. Wereldwijd wordt zo’n 38,7 kilogram vlees geconsumeerd, dubbel zoveel als vijftig jaar geleden. Luxemburgers spannen de kroon, met een gemiddelde van 136,5 kilogram per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO.
4 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18

Belgen eten gemiddeld 82,3 kilogram vlees per jaar. Daarmee staat België op de 27ste plaats in de wereldranglijst. Wereldwijd wordt zo’n 38,7 kilogram vlees geconsumeerd, dubbel zoveel als vijftig jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO. VLAM verduidelijkt dat het om bevoorradings- en niet om verbruikscijfers gaat. De reële vleesconsumptie ligt dus veel lager.

In 1961 werd wereldwijd zo’n 70 miljoen ton vlees gegeten, goed voor 22 kilogram per persoon. Vijftig jaar later in 2007, de laatste keer dat een grootschalig vergelijkingsonderzoek werd uitgevoerd, bedroeg de wereldwijde vleesconsumptie al 268 miljoen ton of 38,7 kilogram per persoon. "Opgelet, de FAO gebruikt bruto-cijfers terwijl mensen geen hele karkassen eten. Er zijn ook nog andere verliezen vooraleer het vlees geconsumeerd is", verduidelijkt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Ook het type vlees dat gegeten wordt, is in vijftig jaar tijd veranderd. In 1961 nam rundvlees 40 procent van de totale vleesconsumptie in, terwijl dat in 2007 nog maar 23 procent bedraagt. Argentijnen eten het meeste rundvlees (55,1 kilogram), gevolgd door Luxemburgers. Het aandeel varkensvlees en gevogelte nam daarentegen toe. Varkensvlees is vandaag de meest gegeten vleessoort, goed voor 99 miljoen ton. Vooral Oostenrijkers zijn er dol op (66 kg).

Gemiddeld eet een Belg 82,3 kilogram vlees per jaar, met die nuance dat het om een bruto en dus overschat cijfer gaat. Daarvan is 19,4 kilogram rund-, 33,9 kilogram varkensvlees, 25,1 kilogram gevogelte, 1,7 kilogram schaap en geit, en 2,2 kilogram ‘ander’ vlees. Luxemburg staat helemaal bovenaan de FAO-lijst, met een gemiddelde vleesconsumptie van 136,5 kilogram, gevolgd door de VS (125,4 kg) en Australië (121,2 kg). Dit zijn meteen de enige drie landen waarvan de vleesconsumptie de kaap van 120 kilogram per persoon bereikt.

Aan de onderzijde van de lijst zijn vooral Afrikaanse landen zoals Congo (4,7 kg), Burundi (5,1 kg) en Rwanda (5,5 kg) te vinden, evenals enkele Aziatische landen zoals Bangladesh (4 kg) en Sri Lanka (6,7 kg). In India wordt het minste vlees gegeten, met een gemiddelde van 3,2 kilogram per inwoner per jaar. Volgens de FAO zal de wereldwijde vleesconsumptie tegen 2050 nog met 73 procent toenemen. De organisatie verwacht dat dit vooral het geval zal zijn in Aziatische landen, als gevolg van de welvaartsstijging.

Bron: Boerderij/The Economist

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek