"Fabrieksboerderij ideale voedingsbodem voor virussen"

Waar komt de Mexicaanse griep vandaan? Johann Hari, een meermaals bekroonde columnist van The Independent, wijst met een beschuldigende vinger naar de industriële varkenshouderij. "Het is geen toeval dat de opstoot van nieuwe virussen in het voorbije decennium samenviel met een sterke intensivering van de industriële landbouw", luidt het.
4 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Waar komt de Mexicaanse griep vandaan? Johann Hari, een meermaals bekroonde columnist van The Independent, wijst met een beschuldigende vinger naar de industriële varkenshouderij. "Het is geen toeval dat de opstoot van nieuwe virussen in het voorbije decennium samenviel met een sterke intensivering van de industriële landbouw", luidt het in een opiniestuk.

Virussen hebben altijd gemuteerd, soms in rare vormen die menselijke populaties decimeerden. Dat is een onontkoombare realiteit waarmee we moeten leren leven, een natuurverschijnsel zoals tsunami's en aardbevingen. "Maar wetenschappelijke bevindingen doen nu steeds sterker vermoeden dat wij ongewild een kunstmatige manier gevonden hebben om de evolutie van dodelijke virussen te versnellen en ze over de hele wereld te verspreiden. Die uitvinding heet de fabrieksboerderij", schrijft Hari.

De columnist vergelijkt twee soorten boerderijen. "Mijn grootouders hadden een kwekerij met een twintigtal varkens in de Zwitserse bergen. De dieren leefden in open lucht, op het dieet waarmee ze geëvolueerd waren en zonder stress. Dat gaf hen een sterk vermogen om terug te vechten tegen virussen. Als het virus toch zou winnen, kon het hoogstens de twintig andere varkens aansteken. Daarna was het aan het einde van zijn evolutionaire weg en stierf het uit".

Hari merkt op dat virussen in de bio-industrie geen 20 varkens hebben om mee te experimenteren, maar wel vele duizenden dieren die elkaar onophoudelijk besmetten en herbesmetten. "Het kan keer op keer combineren en recombineren. Bovendien is het immuunsysteem van de varkens in vrije val. De beesten zijn overspannen, lijden aan depressies en leven in voortdurende paniek, zodat ze gemakkelijker te infecteren zijn. Ze leven in een lucht vol virussen, die ze bij elke ademtocht in hun longen krijgen".

Het is volgens Hari geen toeval dat de opstoot van nieuwe virussen de voorbije tien jaar samenviel met de intensivering van de landbouw. "Van 1994 tot 2001 steeg de verhouding Amerikaanse varkens die in grootschalige fabrieksboerderijen leefden en stierven spectaculair, van 10 naar 72 procent. De sinds 1918 stabiel gebleven varkensgriep kreeg in dezelfde periode opeens spierballen".

De opinieschrijver is niet mals voor de industriële veehouderijsector. "De landbouwindustrie weert zich om te ontkennen dat dit alles gebeurt. Maar als je rekening houdt met de kosten van alle ziekten en pandemieën, lijkt goedkoop vlees opeens een illusie. We hebben altijd geweten dat de industriële veeteelt een smet is op het geweten van de mensheid. Nu weten we dat hij ook een smet is op onze gezondheid".

"Als we op deze manier verder gaan, zullen de vogelgriep en de varkensgriep slechts het begin zijn van een eeuw van virusuitbarstingen. Terwijl de pandemie de wereld in haar greep krijgt, moeten wij de virusfabrieken sluiten - voor ze nog meer slachtoffers maken", besluit Johann Hari. 

Poll: Denkt u dat een sterke uitbreiding van Mexicaanse griep in Europa zware schade zou kunnen berokkenen aan onze varkenshouderij?

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek